Libia este la un pas de război civil, în timp ce Marocul este cuprins de febra protestelor

Autor: Livadariu Andreea 21.02.2011

Protestele din Libia s-au extins şi în capitala Tripoli, cele şapte zile de manifestaţii având ca rezultat peste două sute de victime şi alte sute de răniţi, în timp ce în Maroc, aproximativ zece mii de oameni au ieşit pe străzile din principalele oraşe pentru a cere o nouă constituţie şi o justiţie independentă, scrie BBC News.

Escaladarea protestelor a determinat creşterea preţului petrolului, la Londra petrolul Brent ajungând la 105 dolari pe baril, în timp ce preţul aurului a crescut cu 0,6% la 1.397 dolari/uncie, iar cel al argintului a atins un maxim istoric al ultimilor treizeci de ani, de 33,3 dolari/uncie. Investitorii se uită atent la situaţia din Libia pentru că ţara este cel mai important producător de petrol afectat până acum de proteste.

Demonstraţiile începute în urmă cu o săptămână în Libia au cuprins şi capitala Tripoli, unde la fel ca în Benghazi, al doilea oraş ca mărime al ţării, lunetişti ascunşi la ultimele etaje ale clădirilor au tras asupra mulţimii strânse în Piaţa Verde. Extinderea demonstraţiilor în capitală l-a determinat pe Saif al-Islam, fiul liderului libian Muammar Gaddafi, să declare în cadrul unei emisiuni televizate că Libia se află în pragul unui război civil.

În timp ce organizaţiile de apărare a drepturilor omului estimează că cel puţin 223 de persoane au murit în urma ciocnirilor violente dintre autorităţile libiene şi manifestanţi, Saif al-Islam a spus că numărul victimelor este semnificativ mai mic şi a admis că poliţia şi armata a făcut "greşeli".

În Maroc, pe străzile capitalei Rabat au manifestat peste 10.000 de persoane care au strigat "Jos cu autocraţia!" şi "Poporul vrea o nouă constituţie!", protestele vizând şi corupţia autorităţilor centrale, precum şi televiziunea de stat. Nu doar capitala a strâns pe străzile sale marocani nemulţumiţi de regimul autocratic, ci şi Casablanca (centrul de afaceri al Marocului), Marrakesh, Fes şi Tangier, oraşe în care au avut loc confruntări între forţele de ordine şi manifestanţi şi acte de vandalism.

Deşi guvernul din Maroc a alocat subvenţii în vederea compensării preţurilor mari pentru alimente, protestele nu au putut fi evitate. În urma unei campanii lansate duminică pe reţeaua de socializare Facebook, mii de oameni s-au strâns pe străzile oraşelor. Andreea Livădariu