Căruntu, BCR: Percepţia de risc de ţară se poate schimba rapid

Autor: Stefan Musgociu 21.02.2011

Bursa a coborât cu 0,77%, pe o lichiditate în scădere, susţinută în mare parte de titlurile Fondului Proprietatea (FP), ale căror cotaţii au urcat cu 0,84% şi au revenit la pragul psihologic de 0,6 lei.

Şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR Mihai Iulian Căruntu spune că presiunea la vânzare creată de investitorii care au achiziţionat acţiuni înainte de listare va limita în acest an o ascensiune a cotaţiilor semnificativ peste 0,6 lei.

"Numai dacă avem în vedere investitorii străini şi cei instituţionali autohtoni care deţineau 24% şi respectiv 6% din FP înainte de listare, avem deja imaginea faptului că peste 30% din acţiunile FP sunt «fierbinţi». Adică posesorii lor, care în mod clar pot fi încadraţi în categoria celor sofisticaţi, vor fi în majoritate tentaţi să marcheze profituri de peste 50% la un preţ de exit de cel puţin 0,6 lei/acţiune. Ca atare, în judecarea preţului FP nu se poate face abstracţie de tentaţia marcării profiturilor pentru cel puţin jumătate din free-float-ul actual, ceea ce ar urma să pună presiune evidentă pe preţ destul timp de acum înainte. Aici nu luăm în calcul speculatorii persoane fizice române şi foştii proprietari, care la rândul lor gândesc în parametri asemănători", a declarat Căruntu.

Astfel, analistul crede că pe termen scurt - mediu acţiunile FP vor ajunge la un discount de minimum 30%, respectiv un preţ de cel mult 0,7 lei/titlu.

"Jumătatea plină a paharului când vorbim de valoarea FP este că valorează în mod cert 1 leu/acţiune, dar jumătatea goală este că nu se întrevăd, cel puţin în următorul an, motoare care să mişte valoarea justă a FP substanţial peste acest prag. Randamentul investiţiei în FP realizate în prezent de jucătorii pe termen mediu şi lung va depinde fundamental de apariţia unor veşti bune precum listarea Romgaz, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica odată cu liberalizarea pieţei de electricitate şi gaze promovată în prezent prin noul acord cu FMI, dar care, în fapt, va fi la discreţia noului guvern ce va rezulta după alegerile din 2012", a explicat Căruntu.

Operaţiunile de pe piaţa principală cu acţiuni FP au însumat 13,2 milioane lei (3,1 milioane euro), iar pe piaţa Deal a fost realizată o tranzacţie de 3 milioane lei (706.000 de euro).

Căruntu spune că lipsa de interes a investitorilor pentru majoritatea acţiunilor este determinată de percepţia de risc de ţară, însă aminteşte că schimbarea sentimentului pe pieţele financiare se realizează brusc.

"Există companii, între cele mai lichide de la BVB, dar şi altele din eşalonul al doilea de vizibilitate, care sunt într-o bună poziţie prin prisma rezultatelor aşteptate pentru acest an, astfel că în general credem că investitorii vor avea destule oportunităţi rezonabile de expunere pe acţiuni în condiţiile unei îmbunătăţiri a bioritmului pieţelor financiare", a conchis analistul.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,52%. Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri au coborât în medie cu 0,91%.

La sfârşitul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,7%, în timp ce majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu cel mult 1,3%.