ING: Dividendele şi nu câştigurile companiilor vor face diferenţa pe pieţele de acţiuni

Autor: Roxana Pricop 22.02.2011

Ad van Tiggelen, senior investment specialist în cadrul companiei olandeze de administrare a investiţiilor ING Investment Management Europe, este de părere că 2011 va fi unul dintre puţinii ani în care dividendele plătite de companii vor creşte mai mult decât câştigurile acestora, estimând că 2012 şi 2013 vor fi ani dificili pentru pieţele financiare din cauza creşterii ratelor de dobândă şi a inflaţiei.

Stimulate de ratele mici de dobândă şi de creşterile economice peste aşteptări, câştigurile companiilor au crescut la nivel global cu 42% în 2010. În opinia lui Ad van Tiggelen, acest lucru anunţă că mare parte din pierderile cauzate de criză au fost recuperate rapid astfel că ratele de creştere ale câştigurilor vor fi mult mici în anii următori.

"Investitorii pe pieţele de acţiuni se concentrează acum asupra companiilor care plătesc dividende mari pentru că câştigurile companiilor nu vor mai creşte în ritmul înregistrat anii trecuţi. Mai mult, în acest an dividendele vor creşte cu peste 10% cât estimăm că va fi creşterea câştigurilor companiilor. Anul 2011va fi unul dintre puţinii ani în care dividendele vor creşte mai mult decât câştigurile", a spus el.

Companiile care răsplătesc investitorii cu dividende mari sunt producătorii de petrol, firmele din telecomunicaţii, sectoare considerate prea puţin atractive în 2010 dar care în acest vor reintra pe radarele investitorilor.

"Ca strategie de investiţii pentru acest an, investitorii ar trebui să aibă în portofoliu acţiuni la marile companii petroliere care plătesc dividende mari şi care le oferă în acelaşi timp protecţie faţă de creşterea preţului petrolului", a adăugat van Tiggelen.

În calitate de strateg-sef, Ad van Tiggelen este implicat în investiţiile pe care fondurile de investitii administrate de ING Investment Management le fac la nivel internaţional.

Companiile mai puţin profitabile alături de creşterea ratelor de dobândă vor pune presiune suplimentară pe investitorii în pieţele de acţiunile în anii următori.

"Credem că anul 2011 este un an bun pentru investiţiile în acţiuni, însă 2012 şi 2013 vor mult mai dificili. Va fi tot mai greu să faci bani pe pieţele financiare în anii următori", a conchis strategul-şef al ING.