Sfatul analiştilor RBS: Pariaţi pe România împotriva Croaţiei

Autor: Liviu Chiru 22.02.2011

Datoria externă moderată, rezervele valutare imense dar şi perspectiva revenirii economiei anul acesta conturează un portret favorabil României, care ar trebui să se vadă şi în costul perceput pentru asigurarea împotriva riscului de neplată (cotaţiile CDS - credit default swaps), consideră analiştii grupului britanic Royal Bank of Scotland.

În prezent, costul asigurării împotriva riscului de neplată a obligaţiunilor româneşti pe cinci ani este de 300 de puncte de bază (pentru a asigura titluri de un milion de euro poliţa costă 30.000 de euro), nivel similar cu cel perceput de investitori pentru Croaţia.

"Considerăm că indicatorii fundamentali justifică un nivel mai scăzut cu 60 de puncte de bază pentru România. În ansamblu, matricea financiară a Croaţiei pare semnificativ mai slabă decât a României", notează analiştii RBS. Ei sfătuiesc clienţii să vândă acum poliţe de protecţie împotriva riscului de neplată pentru obligaţiunile româneşti şi să cumpere în schimb protecţie împotriva riscului datoriei emise de Croaţia. Emitentul unei poliţe încasează prima şi se olibgă să plătească asiguratului întreaga sumă în cazul în care obligaţiunile nu sunt răscumpărate.