Pentru petrodolari, Europa s-a făcut că nu vede derapajele lui Gadhafi

Autor: Catalina Apostoiu 22.02.2011

Guvernele europene s-ar putea vedea nevoite să vină cu explicaţii pentru anii în care l-au "curtat" pe liderul libian Muammar Gadhafi şi pentru nenumăratele contracte de business semnate cu autorităţile de la Tripoli în pofida situaţiei din Libia, scrie The Wall Street Journal.

Acum, oficialii europeni condamnă în termeni din ce în ce mai duri violenţele din Libia care s-au soldat cu sute de morţi, însă mulţi critici spun că aceste cuvinte vin mult prea târziu.

Ani la rând, liderii europeni s-au prefăcut că nu observă acţiunile colonelului Gadhafi în graba acestora de a-şi asigura acces la câmpurile petroliere ale Libiei şi de a atrage fonduri suverane libiene care să investească în firme slăbite de criza financiară.

Gadhafi a fost celebrat în recentele vizite oficiale la Roma şi Paris, iar guvernul britanic a sprijinit eliberarea lui Abdel Baset al-Megrahi, libianul condamnat pentru atacul terorist din 1988 asupra unui avion Pan Am deasupra Lockerbie, Scoţia. Eforturile de a-l mulţumi pe Gadhafi se întorc acum împotriva Europei. "A fost o greşeală uriaşă. Gadhafi le-a oferit ce doreau şi este păcat că a trebuit să coexiste", declară Mansour Elkikhia, profesor de ştiinţe politice în cadrul Universităţii din Texas.

Presiunile de regândire a legăturilor cu Libia sunt mai acute în Italia, cel mai mare partener comercial al Libiei. Berlusconi a "profitat de relaţia privilegiată cu Gadhafi ani întregi. Acum trebuie să intervină pentru a se asigura că revoltele nu sunt suprimate în mod violent", declară Dario Franceschini din cadrul Partidului Democrat.

Libia este cel mai mare furnizor de petrol al Italiei şi în ultimii doi ani aceasta a transferat o mare parte din veniturile din petrol în economia italiană. Libia a investit de asemenea într-o gamă largă de companii italiene.

Oficialii italieni spun că Berlusconi este divizat între dorinţa de a face presiuni pentru democratizarea Libiei şi riscurile uriaşe pe care revoltele le implică pentru legăturile economice ale Italiei cu ţara nord-africană. Manifestaţiile din Libia aduc de asemenea în discuţie relaţia pe care Marea Britanie a încercat să o creeze cu Gadhafi de când cele două ţări şi-au reluat relaţiile diplomatice, în 1999, după mai mult de un deceniu de conflicte politice.

În 2003, Libia şi-a asumat responsabilitatea pentru actul din 1988. Atât Statele Unite, cât şi Europa au salutat decizia. Libia a fost ştearsă de pe lista ţărilor care sponsorizează actele de terorism, iar sancţiunile au fost ridicate.

Recent, Marea Britanie a cerut Libiei să pună capăt actelor de violenţă împotriva protestatarilor şi de intimidare a jurnaliştilor.

Majoritatea participaţiilor deţinute de Marea Britanie în Libia au legătură cu petrolul, prin intermediul BP PLC şi Royal Dutch Shell PLC. În plus, divizia britanică a firmei din domeniul apărării General Dynamics Corp. a încheiat un contract de 85 de milioane de lire sterline în 2008 pentru a furniza armatei libiene un sistem de comunicaţii sofisticat.