Investiţii libiene de 80 mld. $ în străinătate: de la UniCredit la Juventus Torino şi Financial Times

Autor: Catalina Apostoiu 22.02.2011

Libyan Investment Authority (LIA), fondul suveran al Libiei evaluat de analişti la 60-80 de miliarde de dolari (44-59 mld. euro), a acumulat participaţii într-o gamă variată de active străine, de la ziare şi echipe de fotbal la bănci şi textile, scrie Financial Times.

Autorităţile de la Tripoli au creat LIA în 2006 pentru a reduce dependenţa ţării nord-africane de activele petroliere. Faptul că a fost creat atât de recent l-a protejat de genul de pierderi suferite de alte fonduri din Orientul Mijlociu.

Până acum, LIA şi-a realizat investiţiile prin intermediul fondurilor de private equity şi a recurs la bănci europene şi americane pentru a-i administra investiţiile până când va acumula experienţă pentru a face acest lucru singur.

Totuşi, în pofida încercărilor multor fonduri de private equity de a încheia parteneriate cu fondul libian, LIA s-a concentrat în special asupra Italiei, fostul colonizator al Libiei şi cel mai mare partener comercial al acesteia, în ceea ce priveşte investiţiile externe.

LIA deţine 2,5% în cadrul UniCredit, cea mai mare bancă italiană din punctul de vedere al activelor, pe lângă pachetul de 4,9% deţinut de banca centrală libiană.

Libia a creat de asemenea un fond comun în valoare de până la 500 mil. $ cu grupul bancar Mediobanca pentru investiţii în companii italiene cu probleme.

Libienii au "atacat" de asemenea active foarte importante de peste hotare. Anul trecut, LIA a achiziţionat 3,1% din Pearson, proprietarul cotidianului de business Financial Times.

Libyan Arab Foreign Investment Company deţine 7,5% din Juventus, clubul de fotbal controlat de puternica familie italiană Agnelli. Al-Saadi Gadhafi, un fiu al liderului libian, a făcut parte din boardul Juventus.

La un anumit moment, Tripoli a intenţionat să înainteze o ofertă pentru clubul de fotbal Lazio şi a investit în alt club, Triestina.

Asemeni majorităţii ţărilor sale rivale, Libia a acumulat active imobiliare în străinătate, cum ar fi 11 Upper Brook Street, o clădire de birouri din Mayfair, Londra.

În contextul dezvoltării relaţiilor italo-libiene, au fost de asemenea încheiate acorduri de cooperare în domeniul aerospaţial şi alte proiecte în Orientul Mijlociu şi Africa.

Ce deţine Libia

7,4% din banca UniCredit

3,1% din publisherul Pearson

7,5% din echipa de fotbal Juventus Torino