Banca Transilvania: Firmele mici au fost primele lovite de criză, dar acum dau semne de revenire

Autor: Liviu Chiru 22.02.2011

Banca Transilvania (BT) şi-a planificat să dea anul acesta credite fără garanţii de 300 de milioane de lei firmelor mici şi mijlocii, segment pe care are tradiţional o poziţie puternică şi unde vede în continuare posibilitatea unor afaceri profitabile.

"Vrem să creştem după aproape trei ani în care şi noi şi clienţii noştri am stagnat. La firmele mici au apărut primele probleme la începutul crizei, tot aici apar acum primele semne de revenire", a spus Robert Rekkers, directorul general al băncii. El spune că anul acesta BT trebuie să câştige cotă pe segmentul IMM-urilor, dar şi la nivelul activelor totale, după ce şi în 2010 şi-a majorat cota de piaţă generală de la 5,8% la 6,3%.

Banca a lansat ieri un credit fără garanţii pentru firmele mici, prin care pot fi accesate finanţări de până la 60.000 de lei, la o dobândă de 12% pe an. Rekkers speră că în 12 luni noul credit va aduce 6.000 de clienţi noi.

"Avem resurse şi ieşim la atac. Putem câştiga cotă de piaţă pe un segment rentabil, cum este cel IMM. În corporate deja este o concurenţă acerbă pe preţ. Acolo toate băn­cile vin cu preţuri agresive la credite", spune Rekkers. El a arătat că pe segmentul IMM-urilor ponderea creditelor neperformante deja s-a stabilizat. În schimb, se aşteaptă în continuare la probleme pe retail şi în zona firmelor mari (categorie în care BT include companiile cu afaceri anuale de peste 4 mil. lei). Astfel, creditele neperformante vor atinge vârful abia la sfârşitul primului semestru.

Chiar dacă problemele legate de creditele neperformante vor continua să dea bătăi de cap, BT nu are în plan să ceară bani acţionarilor anul acesta, după ce în toamna trecută a derulat o majorare de capital cu 91 de milioane de euro, din care 26 mil. euro cash. "Managementul nu va propune în Adunarea Generală a Acţionarilor din aprilie o majorare de capital cu bani noi."

Şeful BT spune că dobânzi de o singură cifră la creditele în lei pentru firme nu sunt imposibil de imaginat, însă ar fi nevoie şi de un semnal de la BNR pentru ieftinirea creditării. El vede însă şi riscuri pentru un asemenea scenariu optimist.

"Trendul de scădere a dobânzilor va con­tinua, dar sunt şi multe incertitudini. Chiar dacă vrem, nu putem ignora ce se întâmplă în Libia, pentru că situaţia aceasta afectează preţul petrolului, care are efecte în inflaţie. Dacă inflaţia creşte, cum mai pot scădea dobânzile?", punctează Rekkers.

BNR prognozează că inflaţia va încetini de la 6,9% în prezent la 3,6% în decembrie, condiţii în care mai mulţi analişti anticipează că şi dobânda de politică monetară va coborî de la 6,25% pe an pe palierul de 5% pe an. Rekkers evită să facă pariuri în privinţa dobânzii BNR.

El spune totuşi că deja dobânda de 12% la un credit fără garanţii în lei este atractivă. BT a lansat recent o campanie şi pe zona de retail, cu un credit de consum cu dobânda calculată în funcţie de indicatorul Robor la 6 luni plus o marjă de 6 puncte procentuale, care înseamnă în prezent 12,6% pe an. Comisionul de analiză dosar este zero. De altfel, oficialul BT spune că se simte o revenire a cererii şi din partea clienţilor persoane fizice, chiar dacă statisticile arată că populaţia este supraîndatorată.