FP nu a reuşit să pună Bursa pe hartă: La o lună de la listare, tranzacţiile au revenit la 3 mil. euro

Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Pricop 22.02.2011

Efectul listării Fondului Proprietatea (FP), aşteptată de toată lumea ca o soluţie miraculoasă pentru revenirea bursei de la Bucureşti, s-a risipit după o lună, iar piaţa a revenit la evoluţiile anterioare, cu lichiditate extrem de redusă, dar şi cu scăderi pe principalele acţiuni.

Acţiunile FP nu au făcut excepţie, înregistrând corecţii semnificative, spre nemulţumirea miilor de acţionari, atât foşti proprietari care au primit acţiunile ca despăgubire, cât şi speculatori, care se aşteptau la o evoluţie pozitivă şi la un preţ cât mai mare. Săptămâna trecută, preţul acţiunilor FP a coborât sub nivelul de 0,58 lei, fiind cu 10% sub nivelul de la listare, iar în primele două şedinţe ale acestei săptămâni s-au tranzacţionat în jurul nivelului de 0,6 lei.

Reprezentanţii Franklin Templeton, care se ocupă de administrarea Fondului Proprietatea, au ţinut să-i liniştească din nou pe investitori, dând asigurări că evoluţia acţiunilor este conjuncturală, determinată de contextul internaţional nefavorabil. Ei s-au aflat în ultimele zile în Argentina, la o întâlnire anuală a analiştilor grupului.

"Evoluţia înregistrată de acţiunile Fondului Proprietatea săptămâna trecută a fost influenţată de înrăutăţirea sentimentului investitorilor asupra pieţelor emergente. Mai exact, contextul internaţional caracterizat prin turbulenţele din ţările arabe i-a făcut pe investitori să îşi retragă banii din fondurile deschise de investiţii cu expunere pe ţările emergente, astfel că administratorii acestor fonduri au fost nevoiţi să vândă din deţineri pentru a putea onora răscumpărările, acest lucru a dus la corecţii în pieţele emergente de acţiuni", a declarat Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management, care coordonează echipa care administrează Fondul Proprietatea. El crede că investitorii ar trebui să ia decizii pe termen lung şi să se ghideze după valoarea activelor fondului. Valoarea activului net unitar (VUAN) era la finele lunii ianuarie de 1,1352 lei.

Greg Konieczny, managerul de portofoliu al FP, a precizat că preţul de 0,6 lei/acţiune nu este relevant şi că este încă devreme pentru a vorbi despre un prag pentru acţiunile fondului. "Sunt primele zile de tranzacţionare ale fondului şi aceste fluctuaţii de preţ sunt fireşti. Pentru noi, în calitate de administratori, important este faptul că fondul este un emitent lichid şi că volumele de tranzacţionare sunt ridicate."

De pe Bursă, situaţia nu se vede însă la fel de roz, în condiţiile în care chiar şi titlurile FP nu au mai reuşit în ultimele zile să urce peste pragul de 4 mil. euro ca valoare a tranzacţiilor, în timp ce restul acţiunilor din piaţă au realizat rulaje de sub 2 mil. euro, cele mai slabe din ultimele luni.

FP nu a schimbat percepţia marilor investitori străini

Una dintre aşteptările legate de listarea FP era că va aduce pe Bursă marile fonduri de investiţii străine, care ar fi fost pregătite să vină cu zeci de milioane de euro pentru a intra în cea mai fierbinte afacere din regiune. Realitatea a contrazis însă aşteptările, iar investitorii străini continuă să evite piaţa locală, preocupaţi acum de problemele globale generate de criza din lumea arabă.

"Aş fi surprins dacă analiştii noştri ar şti foarte multe despre Fondul Proprietatea acum când toţi ochii sunt îndreptaţi spre inflaţia din China, iar pe ecranele televizoarelor apar ştiri privind situaţia din Libia şi cotaţia în creştere a barilului de petrol. Cert este că Fondul Proprietatea în particular şi România în general nu sunt în fruntea listei pe radarele noastre", spune Ad van Tiggelen, senior investment specialist în cadrul ING Investment Management Europe, implicat în administrarea unor active de 156 miliarde de euro.

"Piaţa românească de acţiuni nu este lichidă, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru investitorii mari, aşa cum sunt fondurile ING. Pentru a investi în România vrem ca piaţa să fie suficient de lichidă încât să putem intra cu 5 milioane de euro pe o singură acţiune şi să putem ieşi fără probleme peste o zi sau două", explică el.

Suferinţa a revenit pe Bursă

O altă aşteptare era ca listarea FP să disponibilizeze în piaţă sume importante şi ca vânzătorii să-şi îndrepte atenţia către alte acţiuni, fenomen care nu s-a văzut, cel puţin în prima lună. Dimpotrivă, tranzacţiile de pe celelalte titluri lichide (SIF-uri, BRD, Petrom) au scăzut puternic, iar preţurile au înregistrat corecţii.

De exemplu, acţiunile SIF Oltenia (SIF5), care anul trecut au fost cele mai lichide de pe Bursă, cu tranzacţii zilnice de peste 1 mil. euro, au realizat în ultima lună un rulaj mediu de 540.000 de euro/zi. Ieri, tranzacţiile cu acţiuni SIF5 au fost de circa 200.000 de euro. Tot ieri, tranzacţiile cu acţiuni Petrom (SNP), cea mai mare companie românească listată, nu au depăşit 50.000 de euro.

"Mulţi spuneau că anul trecut au ieşit bani din piaţă pentru a intra pe FP şi că aceşti bani vor reveni după listarea fondului. Până acum nu s-a văzut acest efect, iar scăzând tranzacţiile de pe FP, rulajul pe restul pieţei e tot mai mic. De asta sunt destul de pesimist în acest moment în privinţa evoluţiei pieţei", a declarat Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.

Mark Mobius: Investitorii trebuie să se concentreze pe valoarea FP

"Pe termen lung, evoluţia acţiunilor FP trebuie să fie pozitivă, dacă este să luăm în calcul discountul la care se tranzacţionează faţă de activul net."

"Este imposibil de estimat dacă va apărea o nouă presiune la vânzare odată cu reînceperea procesului de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni. Contextul din luna mai va fi dat de o combinaţie dintre folosirea avantajelor privind programul de răscumpărare şi reînceperea procedurii de conversie. Mai mult, evoluţia acţiunilor va depinde de natura cumpărătorilor din piaţă. Acum cumpărătorii sunt atât investitori pe termen lung, cât şi speculatori."

Începând de ieri, Franklin Templeton poate răscumpăra acţiuni FP de pe Bursă, dar administratorul fondului nu vrea să dea detalii despre programul de răscumpărare. "Investitorii ar trebui să se concentreze asupra valorii fondului şi să ia decizii pe termen lung, decât să încerce să prevadă când anume vom răscumpăra acţiuni din piaţă. Nu vom anunţa piaţa decât după ce vom răscumpăra din acţiuni."