Tampiza: Cine se gândeşte că am ieşit din criză greşeşte

Autor: Roxana Petrescu 22.02.2011

SUA au cerut ieri ţărilor producătoare de petrol, inclusiv membrilor OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), să majoreze livrările de ţiţei pentru a putea echilibra astfel creşterea accelerată a preţului cauzată de conflictele din Africa de Nord.

Barilul de petrol a ajuns la un nivel record al ultimilor doi ani, atingând ieri 106 de dolari. Specialiştii din piaţă se tem însă că recordul atins de petrol în 2008, de 147 de dolari, poate fi depăşit acum, lucru care ar putea declanşa un nou val de recesiune.

"Mă tem să nu depăşim recordul de 147 de dolari pe baril atins în 2008. Piaţa este foarte vulnerabilă. Cine se gândeşte acum că am ieşit din criză greşeşte. Conflictul pe care-l vedem în Africa influenţează preţul petrolului, va influenţa agricultura şi-i va influenţa la final pe toţi oamenii", spune Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil România, actual reprezentant local al preşedintelui grupului rusesc, Vagit Alekperov. Oficialii americani cer suplimentarea livrărilor de petrol tocmai pentru a domoli creşterea accelerată a preţurilor.

"Suntem îngrijoraţi de posibilitatea ca preţurile prea mari să afecteze creş­terea economică a statelor consuma­toare de petrol", a declarat secretarul american adjunct al energiei, Daniel Poneman, citat de AFP. OPEC asigură 44% din producţia mondială de ţiţei.