ING: Euro ar putea să coboare în continuare, primul prag important e la 4,2 lei

Autor: Liviu Chiru 23.02.2011

Leul ar putea să câştige în continuare teren în faţa euro, însă nivelul de 4,2 lei pentru un euro s-ar putea dovedi un prag rezistent, consideră Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

De altfel, euro se tranzacţionează pe piaţa valutară interbancară la 4,2280 lei, în scădere faţă de nivelul de la deschidere, de aproape 4,23 lei. Euro nu a mai fost tranzacţionat atât de jos din august anul trecut.

"Ieri a devenit evident că există un anumit tipar în evoluţia cotaţiilor pe parcursul şedinţei de tranzacţionare şi, ţinând cont şi de volumele mai mari de tranzacţionare, credem că în spatele mişcării se află BNR", spune Chideşciuc, notând că motivele unei asemenea intervenţii rămân neclare. El apreciază că impactul aprecierii leului asupra inflaţiei este redus, mai ales că majoritatea operatorilor deja luaseră în calcul o scădere a cursului în primăvară. În schimb, un leu mai puternic transmite un mesaj de încredere în economie, după ce Produsul Intern Brut pe trimestrul al patrulea a fost peste aştetpări.

"Având în vedere starea încă fragilă a economiei, consider că o întărire prea puternică a leului în faţa euro se poate dovedi dăunătoare", afirmă Chideşciuc.