UPDATE - Miză mare în procesul BCR: Au băncile dreptul legal să externalizeze activitatea juridică? Vedeţi aici care e poziţia BNR

Autor: Ciprian Valentin Botea 23.02.2011

Casa de avocatură Piperea şi Asociaţii, care reprezintă clienţii nemulţumiţi în procesul intentat BCR pentru clauze abuzive în contractele de credit, a invocat în instanţă nulitatea contractului de asistenţă juridică încheiat de BCR cu avocaţii de la NNDKP.

Avocaţii clienţilor nemulţumiţi susţin că BNR interzice băncilor externalizarea activităţilor semnificative ale unei instituţii de credit fără notificarea prealabilă a reglementatorului. Notificare către Banca Naţională trebuie să aibă loc cu două luni înainte de data externalizării respectivei activităţi.

De cealaltă parte, BCR afirmă că reprezentarea jurdidică nu este o activitate de bază a băncii, astfel că nu intră sub incidenţa reglementărilor Băncii Naţionale.

"Regulamentul BNR 18/2009, cu modificările ulterioare, nu consideră serviciile legale ca fiind activitate semnificativă, neintrând, deci, sub incidenţa procedurilor de notificare invocate de SCA Piperea şi Asociaţii şi descrise de acest act normativ", au declarat reprezentanţii BCR.

Banca Naţională spune că solicitarea casei de avocatură Piperea şi Asociaţii este neîntemeiată. "Nu este considerată externalizare a activităţii pentru că respectivul contract de asistenţă este încheiat pentru un singur caz şi nu un contract prin care casa de avocatură să reprezinte banca în toate procesele pe care le are", au declarat pentru ZF reprezentanţii BNR.