Noua dilemă a analiştilor: până unde va coborî cursul

Autor: Liviu Chiru 23.02.2011

Cursa aprecierii leului din ultima săptămână, în care a câştigat 0,8% în faţa euro şi a atins maximele ultimelor şase luni, deschide o nouă temă de dezbateri între analişti - până unde poate coborî cursul.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2261 lei pentru un euro, cu 0,89 bani mai puţin decât în ziua precedentă. Aceasta a fost a cincea zi consecutivă în care euro a coborât la cursul oficial. Cei mai optimişti dintre analişti consideră că leul ar putea să se întărească în continuare, în timp ce alte voci dau probabilă o stabilizare a cotaţiilor.

Leul poate să câştige în continuare teren în faţa euro, însă nivelul de 4,2 lei pentru un euro s-ar putea dovedi un prag rezistent, consideră Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

"A devenit evident că există un anumit tipar în evoluţia cotaţiilor pe parcursul şedinţei de tranzacţionare şi, ţinând cont şi de volumele mai mari de tranzacţionare, credem că în spatele mişcării se află BNR", spune Chideşciuc, notând că motivele unei asemenea intervenţii rămân neclare. ING avea o prognoză de curs de 4,15 lei pentru un euro în martie, una dintre cele mai optimiste de pe piaţă.

Euro era cotat la deschiderea pieţei valutare interbancare de ieri la 4,2245 de lei, iar pe parcursul şedinţei de tranzacţionare a oscilat într-o bandă îngustă deasupra acestui nivel.

"Sunt mai mulţi factori care ar fi putut să aibă o influenţă pozitivă asupra leului, deşi nu anticipam acest lucru. Privind în perspectivă, considerăm că în continuare un curs de schimb stabil rămâne scenariul de bază", spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. Printre aceşti factori el enumeră dobânzile mai mari pe piaţa monetară şi creşterea randamentelor la titlurile de stat pe fondul planului agresiv de atragere de împrumuturi din partea Trezoreriei, dar şi evoluţia peste aşteptări a economiei în trimestrul al patrulea. Dumitru vede euro la 4,25 lei în martie.

Şi Chideşciuc apreciază că impactul aprecierii leului asupra inflaţiei este redus, mai ales că majoritatea operatorilor deja luaseră în calcul o scădere a cursului în primă­vară.

În schimb, un leu mai puternic transmite un mesaj de încredere în economie.

"Având în vedere starea încă fragilă a economiei, consider că o întărire prea puternică a leului în faţa euro se poate dovedi dăunătoare", afirmă Chideşciuc.