Românii au pus deoparte 5 mld. € de la începutul crizei

Autor: Ciprian Valentin Botea 23.02.2011

Depozitele populaţiei au crescut cu 26% sau 21,5 miliarde lei (circa 5 mld. euro) în ultimii doi ani, în care criza financiară s-a simţit din plin.

Analiştii explică această creştere aparent paradoxală prin sentimentul puternic de prudenţă din partea oamenilor, dar şi prin dobânzile ridicate oferite de bănci în 2009 şi în prima parte a anului trecut. Economiile din bănci ale populaţiei au crescut în ianuarie cu 450 milioane lei (105 mil. euro) şi au ajuns la aproape 104,5 miliarde lei la sfârşitul lunii, chiar dacă dobânzile încasate au fost semnificativ mai mici.

Clienţii individuali aveau depozite în moneda naţională de 64,8 miliarde lei la sfârşitul lui ianuarie, în creştere cu 1% faţă de luna anterioară şi cu 10,6% mai mult decât în perioada corespun­zătoare din 2010, arată datele BNR.

Economiile în valută au scăzut cu 0,4% faţă de decembrie, la 39,6 miliarde lei (9,3 mld. euro), fiind însă cu 5,5% mai mari decât în ianuarie anul trecut.

"Faptul că depozitele populaţiei cresc este un fapt pozitiv ţinând cont că avem încă o rată de economisire scăzută. Evoluţia economisirii populaţiei va depinde şi în lunile următoare de venitul disponibil, de inflaţie şi de rata şomajului", spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

În schimb, firmele şi-au diminuat resursele din bănci în ianuarie pentru a-şi achita obligaţiile către stat. Astfel, soldul depozitelor în lei ale companiilor a scăzut cu 5,9% luna trecută, la 46,4 miliarde lei, în timp ce economiile în valută s-au redus cu 2,8% şi au ajuns la 23,5 miliarde lei (19,2 mld. euro).

"Era de aşteptat să vedem o scădere a depozitelor companiilor pentru că în ianuarie s-au făcut plăţile trimestriale către bugetul de stat şi au fost transferate sume importante în contul Finanţelor", mai spune Anghel.

Economisirea companiilor a fost descurajată şi de scăderea dobânzilor plătite de bănci, care s-au apropiat de pragul de 5% pe an în cele mai multe cazuri, cu mult sub creşterea medie a preţurilor, de circa 7% în ianuarie. Şi la depozitele pentru persoane fizice dobânzile au scăzut, dar pe piaţă există în continuare oferte promoţionale care ajung la 8% pe an.

Totodată, creditarea a îngheţat în prima lună a anului şi soldul împrumuturilor acordate populaţiei şi companiilor a scăzut cu 0,7% faţă de sfârşitul anului trecut, ajungând la 207,8 miliarde lei (circa 49 mld. euro). Scăderea creditului privat vine în condiţiile în care bancherii nu au mai reuşit să vândă nici măcar împrumuturi în valută, după ce la sfârşitul anului trecut acestea reuşiseră să mai animeze piaţa.