Un asasin psihopat/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 24.02.2011

Un autor american născut în 1933, care a publicat mult, dar care s-a impus abia spre sfârşitul secolului trecut. Distins cu mai multe premii, între care, pentru romanul de faţă, Premiul Pulitzer*. Dupa acest roman apărut în 2005 s-a făcut un film, în 2007, cu un succes fulminant - patru premii Oscar, zeci de alte premii naţionale şi internaţionale. O carte tulburătoare.

Cormac McCarthy a mărturisit într-un interviu că nu e un fan al realismului magic al scriitorilor sud-americani, preferă literatura în care tot ce se întâmplă este vag posibil. Exact ca în acest roman apreciat de mulţi drept crunt. În româneşte i-a mai apărut un roman la Humanitas. Trei personaje principale. Llewelyn Moss, Anton Chirugh, Ed Tom Bell sunt implicaţi în evenimente legate de traficul de droguri, în sudul Texasului, la graniţa cu Mexicul. Moss e la o vânătoare când nimereşte peste masacrul făcut de două bande rivale de traficanţi de heroină, cu morţi şi un rănit care moare şi el. Nu-şi însuseşte marea cantitate de drog, ci geanta cu cei peste două milioane de dolari, drept care devine în scurt timp ţinta următorilor care vor să-şi recupere paguba. Anton Chirugh este asasinul plătit şi psihopat, fost membru al forţelor speciale, care, cu un sânge rece formidabil, încearcă să recupereze banii şi omoară tot ce întâlneşte în cale, vinovat sau nevinovat. Tom Bell este şeriful care anchetează crimele, un veteran al celui de-al doilea răboi mondial, când a fost recompensat cu Steaua de Bronz, şi care acum se străduie să-l protejeze pe Moss, ştiindu-l nevinovat. Nu reuşeşte. În final se retrage din activitate.

Un roman care se citeşte pe nerăsuflate, plin de orori, dar profund, o meditaţie despre efectele lăcomiei, despre natura simţului de onoare într-o lume dominată de mercenari, dar şi despre degradarea morală a Vestului american. Şi mai presus de toate, despre alegere. "Eu nu am avut niciun rol în cazul de faţă, spune unul dintre personaje, înainte să-l omoare pe cel căruia îi vorbeşte. Fiecare moment din viaţă e o cotitură şi fiecare cotitură e o alegere. Tu ai făcut undeva o alegere. Tot restul a decurs din ea. Socoteala e foarte precisă. Forma e trasată. Nicio linie nu poate fi ştearsă. Traseul unui om prin lume se schimbă rareori şi o schimbare bruscă e şi mai rară. Iar forma traseului tău era vizibilă încă de la început."

Un roman care are ca temă, scria "Houston Chronicle", corupţia insinuată în vieţile noastre, teroarea care mocneşte la graniţele dintre cele două Americi.
Mai presus de toate, un roman care rămâne în minte, orice ai vrea, admirabil tradus.

*) Cormac McCarthy - Nu există ţară pentru bătrâni, Editura Polirom, Traducere din limba engleză şi note de Radu Pavel Gheo.