Grecii de la Eurobank au făcut profit de 16 mil. euro în România

Autor: Ciprian Valentin Botea 24.02.2011

Grupul elen EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, a obţinut anul trecut un profit net de 15,8 mil. euro din operaţiunile din România, faţă de o pierdere de 8,3 mil. euro în 2009, potrivit rezultatelor financiare publicate la Atena.

Profitul obţinut în ultimul trimestru din 2010 a fost de numai 1,9 mil. euro, faţă de 3,2 mil. euro în trimestrul precedent, deşi credite de numai 33 mil. euro au devenit neperformante (cu restanţe mai vechi de 90 de zile), acesta fiind cel mai mic salt trimestrial din ultimii doi ani. În trimestrul al treielea deveniseră neperformante credite de 56 mil. euro.

Activele administrate de bancă au scăzut cu 4,6% pe parcursul anulului trecut, la 5,35 mld. euro, în condiţiile în care soldul creditelor acordate s-a redus cu 2,7%. Banca avea un portofoliu de credite de 3,3 mld. euro.

România rămâne cea mai mare piaţă externă pentru grupul Eurobank după ce grecii au vândut recent subsidiara din Polonia, cu active de aproape 5,7 miliarde euro, către austriecii de la Raiffeisen.