Arabia Saudită cheltuie aproape 10% din PIB ca să evite protestele

Autor: Alexandru Matei 24.02.2011
Regele Abdullah al Arabiei Saudite a anunţat o serie de măsuri financiare, estimate la 36 mld. dolari (26 mld. euro), în încercarea de a evita proteste precum cele care au dărâmat regimurile din Tunisia şi Egipt şi provoacă violenţe în Libia, scrie Financial Times. Acestea reprezintă aproape 10% din PIB-ul ţării, de 438 mld. dolari, conform estimărilor FMI.

În plus, guvernul saudit va aloca 400 mld. dolari până la sfârşitul anului 2014 pentru a îmbunătăţi sistemul educaţional, cel medical şi infrastructura.

Conducerea Arabiei Saudite a fost nevoită să ia aceste măsuri, după ce sute de oameni şi-au anunţat prezenţa, prin intermediul reţelei de socializare Facebook, la un protest ce urmează să fie organizat pe 11 martie pentru a cere un conducător ales de popor, nu impus de familia regală, libertăţi mai mari pentru femei şi eliberarea deţinuţilor politici.

Analiştii mai spun că este posibil ca în curând regele să restructureze guvernul.

Cu toate acestea, regele nu a anunţat reforme politice precum alegeri pentru consiliile locale, măsură cerută de grupurile de opoziţie. Arabia Saudită nu are partide politice sau parlament ales şi interzice organizarea de proteste.

Măsuri antiproteste

n Majorarea cu 15% a salariilor angajaţilor la stat.

n Introducerea pentru prima oară în istoria ţării a ajutoarelor de şomaj. Acestea vor avea durata de un an.

n Studenţii saudiţi care studiază în străinătate pe proprii bani vor fi introduşi în sistemul de burse de stat.

n Extinderea sistemului de asistenţă socială, familiile putând cere ajutor pentru până la 15 membri, în creştere de la opt.

n Crearea unui fond de aproape 1 mld. dolari pentru susţinerea cheltuielilor cu locuinţa: achiziţii de mobilă, uniforme şi cărţi şcolare, facturi la utilităţi şi renovări.

n Ştergerea datoriilor puşcăriaşilor şi a persoanelor decedate pentru a reduce povara financiară a familiilor acestora.