Investitorii români ar trebui să aibă prioritate la Petrom

Autor: Andrei Chirileasa 28.02.2011

Persoanele fizice române ar trebui să primească în întregime acţiunile pe care le vor subscrie în viitoarea ofertă de vânzare de acţiuni pe care statul o va derula la Petrom, în timp ce pentru celelalte categorii de investitori alocarea să se realizeze proporţional cu suma subscrisă (pro-rata), susţine Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).

"Astfel, statul va susţine dezvoltarea pieţei de capital din România prin favorizarea formării unei mase de investitori autohtoni, care astfel vor vedea bursa ca o alternativă la depozitele bancare", spune Dumitru Beze, preşedintele AIPC, într-o adresă înaintată CNVM şi Ministerului Economiei.

El a devenit în ultimii ani un adevărat "Robin Hood" al pieţei locale de capital, susţinând interesele micilor investitori în faţa abuzurilor acţionarilor majoritari ai unora dintre companiile de pe Bursă şi de pe piaţa RASDAQ şi militând pe lângă CNVM pentru îmbunătăţirea reglementărilor privind protecţia investitorilor. Asociaţia Investitorilor reuneşte circa 250 de persoane fizice, dar şi fonduri de investiţii locale şi străine, cu portofolii de câteva sute de milioane de euro pe Bursa de la Bucureşti.