Fiscul vrea să analizeze valoarea şi frecvenţa depunerilor în conturile bancare, dar şi sursa banilor

Autor: Claudia Medrega 01.03.2011

Metoda fluxurilor de trezorerie folosită de Fisc va putea furniza indicii pentru identificarea veniturilor nedeclarate pornindu-se de la analiza valorii şi frecvenţei depunerilor în conturile bancare şi a surselor acestor depuneri.

Prevederea este inclusă în normele metodologice pentru aplicarea procedurii de utilizare a metodelor indirecte de control, incluse într-un proiect de hotărâre de guvern.

"Metoda fluxurilor de trezorerie constă în analiza intrărilor şi ieşirilor de sume în conturile bancare, precum şi a intrărilor şi ieşirilor de sume în numerar, pentru a stabili mişcările de disponibilităţi băneşti şi asocierea acestor mişcări cu sursele de venit şi utilizarea acestora", se menţionează în proiect.

Determinarea veniturilor sustrase de la impozitare constă în compararea disponibilităţilor băneşti din conturile bancare şi evidenţiate în documente sau folosite la plata cu numerar, cu toate veniturile din surse impozabile depuse în conturile bancare sau folosite la plata cu numerar a unor cheltuieli în perioada supusă controlului.

Prin aplicarea metodei poate rezulta fie o diminuare a venitului declarat, fie o majorare a cheltuielilor declarate sau o combinare a celor două.

Metodele indirecte care vor fi utilizate de Fisc pentru stabilirea bazei impozabile ajustate sunt metoda sursei şi cheltuirii fondului, metoda fluxurilor de trezorerie şi metoda patrimoniului.

Într-o primă etapă, Fiscul va verifica persoanele cu venituri mari fără să le notifice. Pe perioada controlului, autorităţile fiscale pot solicita terţilor, inclusiv plătitorilor de venit sau oricăror autorităţi sau instituţii publice, informaţii sau documente pentru stabilirea situaţiei fiscale reale.