UE interzice asiguratorilor să vândă poliţe mai ieftine femeilor. Decizia ar putea costa companiile miliarde de euro

Autor: Radu Racu 01.03.2011

Genul unei persoane nu trebuie luat în calcul la acordarea unei prime de asigurare, conform unei hotărâri judecătoreşti anunţate marţi, decizie care va avea impact major pe segmentul asigurărilor de viaţă şi auto, scrie Financial Times.

Curtea Europeană de Justiţie a ajuns la concluzia că taxarea unor sume mai mici pentru primele acordate femeilor încalcă normele blocului comunitar privind discriminarea sexuală.

Curtea Europeană de Justiţie a interpretat că derogarea de la aplicarea unui tratament egal bărbaţilor şi femeilor de care beneficiază sectorul asigurărilor ar putea să se prelungească pe termen nelimitat, astfel că a decis ca scutirea aplicată în prezent să expire în luna decembrie 2012.

Normele europene interzic diferenţele tarifare pentru prime de asigurări încă din anul 2007, însă s-au acordat derogări statelor pentru situaţiile în care genul este un "factor de risc fundamental". Din 2012 însă, asiguratorii vor trebui să aplice preţuri "unisex" pentru primele de asigurări, după cum spune Noleen John, consultant fiscal la o firmă britanică.

Conform verdictului tribunalului, asiguratorii nu vor putea taxa diferit primele de viaţă, auto, sau schemele de pensii private, în funcţie de genul beneficiarului.

Open Europe, un grup de lobby pentru promovarea reformelor în cadrul UE, consideră că măsura ar putea duce la costuri suplimentare pentru asiguratori de circa 936 de milioane de lire sterline numai în Marea Britanie. Banii vor fi folosiţi pentru a proteja companiile împotriva noilor "incertitudini din piaţă" apărute în urma deciziei.

Femeile beneficiază de costuri mai mici pentru asigurările auto, spre exemplu, pentru că fac mult mai rar accident comparativ cu şoferii bărbaţi, conform datelor statistice.