Guvernul ungar vrea să reducă prin lege rata la bancă celor cu credite în franci elveţieni: îngheaţă cursul

Autor: Catalina Apostoiu 01.03.2011

De când este premier Viktor Orban a luat mai multe decizii pentru a-i ajuta pe cei cu credite în valută.



Guvernul ungar vizează introducerea unui sistem prin care cei care au credite în franci elveţieni vor avea opţiunea de a îngheţa cursul de schimb la care este calculată rata lunară la o valoare de 190 de forinţi/franc până în 2014, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters. În prezent francul se tranzacţionează la 210 de forinţi.

Guvernul, condus de premierul Viktor Orban, ar urma să îngheţe rata de schimb la care creditele exprimate în franci elveţieni sunt rambursate pe o perioadă de trei ani şi jumătate, debitorii urmând să plătească diferenţa odată ce măsura de fixare a ratelor nu se mai aplică. Acest lucru s-ar putea realiza prin semnarea de către bănci a unor acorduri cu banca centrală cu privire la ratele de schimb şi achiziţii de monedă în funcţie de evoluţiile francului, guvernul urmând să suporte costurile. Nu este clar cum va funcţiona totul şi cât va plăti guvernul.

Volumul ridicat de credite în valută din Ungaria, şi în special cele în franci elveţieni, a devenit o problemă în condiţiile aprecierii puternice a francului în raport cu forintul de la începutul crizei financiare din 2008.

În ultimul deceniu, o serie de companii şi persoane fizice din afara Elveţiei, preponderent din Austria şi din câteva state din Europa de Est, au contractat credite denominate în franci elveţieni pentru a-şi finanţa diverse investiţii sau nevoi personale. Deprecierea puternică a francului a pus însă presiune pe umerii debitorilor.

Volumul total de credite denominate în franci elveţieni, contractate atât de sectorul bancar, cât şi de cel non-bancar, a urcat de la 228 de miliarde de franci elveţieni în 1999 la 558 de miliarde de franci în al treilea trimestru al anului 2010, potrivit USB Wealth Management Research.

Guvernul ungar, care a subliniat că nimeni nu-şi va pierde locuinţa din cauza ratelor de schimb nefavorabile, a anunţat că va crea o agenţie de administrare a activelor care să se ocupe de creditele cu probleme.

Guvernul a promis de asemenea o accelerare rapidă a ratei de creştere şi sute de mii de noi locuri de muncă până în anul 2014.

Pe de altă parte, executivul ungar a anunţat ieri planul de reforme structurale promis încă de anul trecut, dar a dat puţine detalii despre acesta. Principalul obiectiv al planului priveşte reducerea drastică a datoriei de stat şi creşterea semnificativă a competitivităţii economice, potrivit Budapest Business Journal.

Ministrul economiei Gyorgy Matolcsy a dezvăluit sursele de venituri care vor fi destinate în întregime reducerii gradului de îndatorare a statului ungar la 65%-75% de la nivelul actual de 80% din PIB. Nivelul datoriei va fi redus la aproximativ 72% până la sfârşitul anului viitor, la 69% în 2013 şi aproximativ 66% până la sfârşitul anului 2014.

Printre surse se numără şi activele fondurilor private de pensii recent naţionalizate. Guvernul va introduce de asemenea o taxă rutieră, în timp ce taxa specială impusă sectorului financiar a fost prelungită până în 2012. De asemenea, măsura de reducere a taxelor în sectorul industrial va fi amânată. Aceste măsuri sunt aşteptate să aducă o creştere a competitivităţii şi să genereze 300.000 de noi locuri de muncă. Conform planului, guvernul are în vedere un deficit bugetar de 2,94% din PIB pentru 2011, 2,5% pentru 2012, 2,2% pentru 2013 şi 1,9% pentru 2014.