CEC Bank a făcut profit brut de 65 mil. lei, în creştere cu 30%

Autor: Liviu Chiru 01.03.2011

Provizioanele vor da dureri de cap şi anul acesta, făcând practic imposibilă orice aproximare a profitului net, spune Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, singura bancă de top deţinută de stat.



"Nu putem să ne gândim că vom face provizioane mai puţine ca anul trecut. Noi vorbim acum, iar un client în insolvenţă hotărăşte să intre în faliment. E o nebuloasă totală", a spus Gheţea în cadrul conferinţei de presă organizate pentru prezentarea rezultatelor băncii pe anul trecut.

CEC Bank a obţinut anul trecut un profit brut de 65 de milioane de lei (15 mil. euro), în creştere cu 30% în lei faţă de 2009. Banca a avut anul trecut cheltuieli cu provizioanele de 365 de milioane de lei (87 mil. euro), cu aproape 9% mai mari în lei faţă de anul precedent.

"2011 nu a început mai bine ca anul trecut, este tot prost." Pesimismul lui Gheţea, care deţine şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor, contrastează cu mesajul ceva mai optimist al altor bancheri, care speră ca afacerile firmelor să îşi revină măcar în a doua jumătate a anului. Şi în primăvara lui 2010 bancherii erau optimişti, însă măsurile dure luate de Guvern în vară pentru ajustarea bugetului (tăierea salariilor în sectorul public cu 25% şi majorarea TVA de la 19% la 24%) au dat peste cap toate planurile.

Creditarea creşte anevoios

CEC Bank a reuşit să îşi majoreze soldul creditelor acordate cu numai 2,4% anul trecut, în condiţiile în care vânzările de împrumuturi pe segmentul persoanelor fizice nu au acoperit rambursările. În schimb, banca a fost mai activă în zona finanţării companiilor, unde soldul a urcat cu 14%.

Soldul creditelor acordate de CEC era la sfârşitul anului trecut de 9,6 miliarde de lei (2,2 mld. euro), retailul şi corporate-ul (în care sunt incluse şi finanţările pentru autorităţile publice şi amdinistraţiile locale) având contribuţii egale.

Gheţea spune că majorarea soldului finanţărilor pentru clientela corporate reflectă doar parţial activitatea băncii, din cauză că multe facilităţi au fost

acordate pe termen scurt, fiind rambursate în cursul anului.

"În 2010 am avut o rulare a creditelor pentru persoane juridice de 9,4 miliarde de lei, aproape cât soldul total." Deşi Gheţea vorbeşte despre efortul băncii de a accelera finanţarea firmelor mici şi a agriculturii, la nivelul agregat al bilanţului CEC a reuşit ca din 100 de lei atraşi în depozite să întoarcă în credite doar 64 de lei. Soldul depozitelor a urcat anul trecut cu 9,6%, până la 15,1 miliarde de lei (3,5 mld. euro), ritmul fiind peste media pieţei.

Pentru 2011 Gheţea a anunţat o serie de obiective printre care şi consolidarea poziţiei a patra în topul băncilor şi creşterea creditării pentru proiectele din fonduri europene sau autorităţile publice, fără să precizeze însă ţinte numerice.

Căutăm soluţii să capitalizăm CEC, spune ministrul finanţelor

Ministerul Finanţelor va încerca să convingă Comisia Europeană că CEC Bank trebuie să capitalizeze profitul pe 2010, aşa cum a făcut şi în anii precedenţi, a spus ministrul Gheorghe Ialomiţianu, prezent la conferinţa de presă.

"Susţin capitalizarea profitului din 2010. Vom face demersuri pentru a găsi şi alte soluţii de a sprijini activitatea acestei bănci", a spus Ialomiţianu.

Ministerul Finanţelor este reprezentantul statului în acţionariatul băncii, numind membrii consiliului de administraţie.