Cercel va atrage investitori de pe bursă pentru Concefa

Autor: Adrian Cojocar 02.03.2011

Horaţiu Cercel, proprietarul companiei de construcţii Concefa Sibiu (COFI), nou promovată la prima categorie a Bursei, spune că firma va încerca să profite la maxim de proiectele demarate recent de stat în domeniul infrastructurii.



În ultimele două zile s-au scos la licitaţie lucrări la coridorul IV pan-european în valoare de peste 1,4 mld. euro întinse pe doi ani, iar pe segmentul de căi ferate şi poduri şi tunele există de asemenea proiecte în valoare cumulată de peste 600 mil. euro, despre care Cercel spune că Ministerul Transporturilor s-a mobilizat să le pună în practică în acest an.

Proiectele sunt finanţate în proporţie de 85% cu fonduri europene, iar conducerea Concefa spune că statul câştigă bani din aceste licitaţii, în condiţiile în care estimează că se întorc la buget prin taxe şi impozite între 60% şi 70% din valoarea lucrărilor de infrastructură.

"Suntem aici la Bursă pentru că, întâmplător, astăzi (ieri - n.r.) este ziua 0 pentru o explozie în domeniul infrastructurii româneşti şi vrem să profităm de aceasta printr-o finanţare adecvată. Prezenţa noastră la Bursă dorim să fie clopoţelul care anunţă o nouă creştere a sectorului de construcţii din România. În ultimii ani cu toţii am aşteptat investiţiile din infrastructură şi anul acesta vor începe de o manieră mult mai amplă şi de o anvergură pe care zic eu n-am mai văzut-o până acum în domeniul infrastructurii. Lucrările din acest an vor angrena întreaga piaţă de construcţii şi mă aştept să creeze peste 50.000 de locuri de muncă", a declarat Horaţiu Cercel, proprietarul Concefa Sibiu.

Cercel este unul dintre cei mai tineri milionari de pe Bursă, la 39 de ani el deţinând 70% din Concefa, evaluată pe piaţă la 19 mil. euro şi deţine totodată 50% din firma Real Construct, dezvoltatorul complexului rezidenţial Carpatina, în care s-au investit 12 mil. euro. Pe maximele Bursei din vara anului 2007 Concefa avea o capitalizare de 115 mil. euro.

"Sunt optimist pentru că văd că lucrurile se mişcă de când a venit Anca Boagiu la conducerea Ministerului Transportului. În această primăvară a fost lansat un program european de reabilitare a staţiilor de cale ferată în valoare de 160 milioane de euro şi noi suntem unul dintre cei cinci supravieţuitori ai acestui segment de activitate. Ne putem califica pentru toate tipurile de lucrări de cale ferată scoase la licitaţie", a mai spus Cercel.

Pentru acest an conducerea Concefa prognozează o creştere a afacerilor la nivel consolidat de peste două ori, de la 140 de milioane de lei anul trecut (33 mil. euro) la 300 de milioane de lei în acest an. Anul trecut Concefa Sibiu a înregistrat pe date neconsolidate un avans de 35,7% a cifrei de afaceri, până la 110,5 mil. lei (26,2 mil. euro), şi un profit net asemănător cu cel din 2009, de 4,5 mil. lei (1,1 mil. euro).

Firma Concefa SA, care s-a listat ieri pe Bursă, deţine participaţii de control la aproape toate companiile din grup, iar proprietarul companiei spune că va continua să consolideze pe firmă şi restul de companii din grup, aceasta fiind una dintre cerinţele exprese ale fondurilor care vor să intre în acţionariatul Concefa.

"Dacă anul trecut am avut discuţii cu un singur investitor străin, de la începutul anului au fost deja trei sau patru. Fondurile de pensii în special nu puteau să achiziţioneze acţiuni Concefa înainte de listare", a precizat Horaţiu Cercel.

El consideră că firma Tunele SA, pe care a consolidat-o anul trecut la societatea Concefa listată pe Bursă, are cel mai mare potenţial de dezvoltare în următorii ani ca urmare a demarării unor proiecte europene în 2011 în valoare de 250 mil. euro şi a faptului că este singurul constructor de tunele din România. Firma este în negocieri pentru lucrări de antrepriză şi la metroul Bucureşti. "Am deschis mai multe sucursale în ţară pentru a preîntâmpina anumite dependenţe de unele autorităţi locale dintr-o zonă sau alta şi am regionalizat activitatea noastră în Cluj-Napoca, Braşov şi Vâlcea pe lângă Sibiu. Obiectivul meu este de a deveni cea mai mare companie de construcţii din Ardeal", a declarat Cercel.

Omul de afaceri spune că nu se aşteaptă la o creştere pe segmentul rezidenţial anul acesta, dar vede un boom în domeniul infrastructurii între 2011 şi 2014 asemănător celui imobiliar dintre 2006 şi 2008.