Time Warner îşi măreşte deţinerea la CME, proprietarul Pro TV

Autor: Popescu Vlad 03.03.2011

Time Warner, cel mai mare grup de media din lume, a cumpărat de la fondul ceh PPF Investments un pachet reprezentând 5,5% din acţiunile Central European Media Enterprises (CME), cu 60 de milioane de dolari, participaţia grupului american urcând astfel la 34,4%, transmite Reuters, citată de Mediafax.

Acţiunile CME, proprietarul Pro TV, au crescut cu 6,75% până la ora 10:47 GMT, după ce au atins anterior, la scurt timp după deschiderea şedinţei de tranzacţionare pe bursa de la Praga, maximul ultimelor cinci săptămâni, cu 7,4% peste cotaţia de miercuri.

"Creşterea participaţiei Time Warner este cu siguranţă o ştire pozitivă, indicând crediblitatea ridicată a Time Warner în dezvoltarea viitoare a CME", potrivit unei note a băncii cehe Ceska Sporitelna, deţinută de grupul austriac Erste.

Într-un anunţ transmis de Time Warner către Securities and Exchange Commission, autoritatea de supraveghere a bursei de la New York, grupul american arată că a cumpărat 3.122.364 de acţiuni clasa A ale CME la 19,45 dolari pe unitate.

Participaţia de clasă A, acţiuni tranzacţionate public, a Time Warner la CME a crescut astfel cu 5,5 puncte procentuale, la 31%.

Totodată, grupul american are 4,5 milioane de acţiuni clasa B, netranzacţionate public, controlând per total o participaţie de 34,4%, potrivit Reuters.

Time Warner notează că a cumpărat cele 3,12 milioane de acţiuni CME de la firma cu acţionariat privat Testora, parte a grupului ceh PPF Investments.

PPF este prezent şi pe piaţa românească, deţinând mai multe afaceri printre care şi compania de asigurări Ardaf. PPF este vehicolul de investiţii deţinut de miliardarul ceh Peter Kelner.

CME este o companie media integrată vertical, ale cărei operaţiuni de televiziune, conţinut şi new media sunt lideri de piaţă în şase ţări din Europa Centrală şi de Est, cu o populaţie totală de aproximativ 50 de milioane de persoane.

CME deţine posturi de televiziune în Bulgaria (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action şi Ring.bg), Croaţia (Nova TV şi Doma), Cehia (TV Nova, Nova Cinema, Nova Sport şi MTV Czech), România (PRO TV, PRO TV International, Acasă, Pro Cinema, Sport.ro şi MTV România), Slovacia (TV Markiza şi Doma) şi Slovenia (POP TV, Kanal A şi POP Brio).

CME este listată la New York, pe piaţa NASDAQ, şi la bursa de la Praga. Preşedintele şi directorul executiv al CME este Adrian Sârbu, cel care a creat Pro TV în 1995. Sârbu deţine printre alte active media şi Ziarul Financiar.