Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Din majorarea TVA se plătesc pensiile speciale

Autor: Sorin Pâslaru 03.03.2011

Deficitul bugetului public de pensii a fost în ianuarie de 1 miliard de lei (adică 250 milioane de euro), cu 200 milioane de lei mai mult decât în ianuarie 2010, ceea ce înseamnă că dacă merge în acest ritm pe 2011 va ajunge la 12 miliarde de lei, adică aproape 3 miliarde de euro.

La venituri din contribuţii sociale prognozate pentru anul acesta la circa 8 miliarde de euro cheltuielile cu pensiile vor fi de circa 11 miliarde de euro.

Nu-i rău. 3 miliarde de euro deficit în 2011, 4-5 miliarde de euro în 2012 şi în curând nici majorarea TVA până la 30% nu-l va mai putea acoperi. Problema este că în 2010 deficitul a fost mai mic, şi anume "doar" de 2 miliarde de euro, adică la venituri de 8 miliarde de euro cheltuielile au fost de 10 miliarde de euro.

Aşa de bună a fost reforma pensiilor că deficitul bugetului de pensii, în loc să scadă, creşte!

Tot a spus premierul Emil Boc: facem reforma pensiilor şi vom aduce economii la buget de 400-600 milioane de euro. Iată-le.

Sunt economii, dar cu semn contrar: deficitul în loc să se reducă de la 2 miliarde de euro la 1,4 miliarde de euro se va duce la 3 miliarde de euro în ritmul lunii ianuarie.

Cum se explică? Simplu. În toată hărmălaia privind pensiile speciale, puţini au pus problema că trecerea celor 150.000 de pensii speciale de la Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării la bugetul public de pensii îl va îngreuna cu suma aferentă plăţii lor, adică circa 1 miliard de euro pe an, pentru care nu există contrapartidă în venituri din contribuţii sociale.

Militarii şi angajaţii din Ministerul de Interne nu plătesc decât o parte din contribuţiile sociale, spre deosebire de ceilalţi angajaţi ai statului şi chiar dacă ar plăti integral contribuţia totală de 32% (aplicată salariului brut şi fondului de salarii), tot nu ar ajunge. Că nu sunt angajaţii din MAI şi MApN de trei ori mai mulţi decât pensionarii din cele două ministere, ci sunt în număr de circa 230.000 faţă de 150.000 de pensionari, şi nici pensia medie nu este doar o treime din salariul mediu din aceste instituţii, ci mai mare.

Ca urmare, "cineva" trebuie să suplinească diferenţa, aşa că acest cineva este statul, din încasări de TVA, impozit pe profit sau venit.

Cu toată majorarea de deficit la pensii, per total, bugetul consolidat pe ianuarie a ieşit pe un uşor plus, adică veniturile de 14,6 mld. lei au depăşit cheltuielile cu circa 600 mil. lei.

Cum a fost acoperită creşterea deficitului la pensii cu 200 milioane de lei şi scăderea veniturilor încasate de stat din impozitul pe profit de la 1,4 mld. lei la 900 mil. lei? Prin creşterea TVA.

În pofida scăderii consumului cu 5% în volum în ianuarie, încasările din TVA au crescut de la 3,1 la 4,1 miliarde de lei, deci cu circa 25%. Miliardul de lei în plus a provenit, evident, din scumpirea mărfurilor cu circa 10% în această perioadă şi din majorarea TVA la 24%, faţă de 19% în 2010. Cu alte cuvinte, creşterea TVA acoperă majorarea deficitului bugetului de pensii provocat de trecerea pensiilor speciale la bugetul public de pensii. Deocamdată şi celelalte cifre arată rău pe ianuarie, nu numai deficitul bugetului public de pensii: comerţul este în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar vânzările de produse alimentare au scăzut cu 7%.

O fi rea creşterea prin consum, dar după doi ani de îngheţ ar cam fi cazul de relansare a economiei. Altfel pentru ce atâtea împrumuturi de miliarde de euro? Nu ca să amortizeze şocul?

Cu încă 10% scădere a consumului în 2011 şi o inflaţie bombă la unele produse alimentare de 30-40% în şase luni, situaţia nu arată prea bine. Iar dinspre guvern nu se arată schimbări totale de atitudine care să genereze încredere. Problema este că nici presiunea opiniei publice nu este suficientă.

Mulţi se plâng de serviciile statului, dar atunci când se află faţă în faţă cu cei cărora trebuie să le ceară decontul tac mâlc. Mai ales când sunt şi lideri de opinie, este dramatic. Este pur şi simplu un furt de reprezentare să fii faţă în faţă cu aceşti oameni din linia întâi a administraţiei, care risipesc miliarde de euro fără nicio tresărire, şi să nu le ceri socoteală furibund.

Tot ce răsare astăzi din dosarele din vamă ar trebui să le explodeze în faţă celor mai de sus lideri ai partidelor. Secretul va fi ca aceia care au căzut să fie suficient de înspăimântaţi încât să dezvăluie firele până sus.