Omul de afaceri Ovidiu Tender se extinde în Africa

Autor: Ioan Dornescu 03.03.2011

Ovidiu Tender, proprietarul unui grup de firme specializat în diverse sectoare, şi-a extins activităţile pe continentul african, unde vizează în principal explorarea şi exploatarea resurselor, dar şi serviciile pentru industria extractivă sau sectorul construcţiilor.

"Africa este viitorul", a afirmat omul de afaceri, care a adus drept principale argumente deficitul de resurse la nivel mondial şi insuficientele explorări derulate pe acest continent, dar şi potenţialul ridicat de creştere a populaţiei locale şi implicit a numărului de consumatori. Principalele operaţiuni sunt derulate în Senegal, dar omul de afaceri este interesat şi de alte state africane, printre care Guineea-Bissau, Coasta de Fildeş, Republica Capului Verde, Ghana sau Burkina Faso.

"În Senegal avem patru exploatări miniere, concesionate de la stat, pe o perioadă de 42 de ani, care totalizează aproape 10.000 de kilometri pătraţi", a declarat Tender. Proiectul este gestionat de un consorţiu din care fac parte Tender SA, Prospecţiuni şi Tender Africa.

Perimetrele concesionate sunt de metale grele, metale rare, aur şi minerale asociate şi cupru, iar primele informaţii legate de exploatarea propriu-zisă vor fi disponibile anul viitor. Tender a spus că a fondat împreună cu omul de afaceri Frank Timiş o firmă care a depus o cerere pentru 20.000 km pătraţi de concesiuni petroliere în Oceanul Atlantic. "Am terminat negocierile cu guvernul senegalez, dar încă nu am semnat", a precizat el. Totodată, un al treilea proiect din Senegal vizează cultivarea unei plante pentru producţia de biocarburanţi. "Am luat primele 1.000 de hectare în cadrul unui program estimat la un milion de hectare pentru cultura unei plante din care se face uleiul necesar pentru rafinare pentru producţia de biocarburanţi", a spus omul de afaceri.

Pentru acest proiect investiţia necesară este estimată la aproximativ 300 de milioane de dolari, pe o perioadă de zece ani, iar omul de afaceri a afirmat că operaţiunea prezintă un grad de siguranţă mai ridicat decât primele două proiecte, ceea ce va permite atragerea de finanţări.

"Nu este complicat ca pentru o asemenea activitate, având terenul şi dovedind că ştii ce faci, să găseşti bani. Acum obligativitatea producătorilor tradiţionali de carburanţi din România este de a-i amesteca în proporţie de 5% cu biocarburanţi (...). Acest procent se estimează a creşte în următorii cinci ani la 20%. Pe plan mondial resursele şi posibilităţile pentru producerea de biocombustibil devin din ce în ce mai limitate. În Europa deja s-au impus restricţii asupra suprafeţelor cultivate cu plante pentru biocarburanţi, în America la fel", a spus Tender.