Cum e să faci bani din "certificatele foamei"

Autor: Liviu Chiru 03.03.2011

Presiunea enormă de scumpire a combustibililor şi alimentelor, alimentată de dezvoltarea consumului pe pieţele gigant din China şi India dar şi de inundaţia de bani ieftini creată de marile bănci centrale, i-a încurajat pe bancheri să construiască produse sofisticate prin care investitorii pot să profite de fluctuaţiile cotaţiilor de pe bursele internaţionale.

Preţurile la petrol, grâu sau porbum aproape s-au dublat faţă de nivelurile la care se aflau în vara trecută şi sunt acum aproape de maximele istorice atinse în vara lui 2008.

"Este bine ca investitorul să aibă o viziune destul de clară asupra activului respectiv. Investiţiile în instrumente care au la bază active de tipul soft commodities (cum sunt grâul sau porumbul - n .red.) pot să aibă un grad de risc diferit. Atunci când capitalul este garantat, din cauza costurilor suplimentare, şi scadenţele sunt destul de lungi, de doi-trei ani. Astfel, investitorii nu pot fi din mass market", spune Răzvan Furtună, şeful departamentului de vânzări în cadrul direcţiei Pieţe Financiare din BCR.

Cele mai simple produse sunt depozitele structurate, al căror randament nu este fix, ca la produsele clasice, ci reprezintă o fracţie din variaţia unui indice. Spre exemplu, cine pariază pe scumpirea grâului, poate plasa într-un depozit care să îi aducă 80% din variaţia preţului pe o anumită bursă, într-o perioadă de timp. Dacă preţul creşte cu 10%, clientul primeşte o dobândă de 8%. Riscul este ca, în cazul în care preţul creşte foarte puţin, sau scade, să încaseze o dobândă foarte mică sau chiar zero. În acest caz capitalul - suma investită iniţial - este garantat.

Banca vinde deja clienţilor de la Bucureşti depozite structurate şi certificate care au randamentul legat de evoluţia cotaţiilor la aur sau petrol şi pregăteşte o emisiune de obligaţiuni cu cotaţiile legate de cotaţiile la produse agricole.

Şi Volksbank Investments, braţul de investiţii financiare al grupului austriac Volksbank AG, care deţine a opta bancă locală, caută la Bucureşti clienţi interesaţi de investiţii în produse structurate.

"Clienţii de private banking pot să intre pe produse cu capitalul garantat, cum sunt depozitele structurate, al căror randament este legat de variaţia unui indece bursier. Produsele pentru investitorii iniţiaţi au un grad de risc mai mare, neavând capitalul garantat", spune Tudor Iliescu, director de investiţii la Bergmann&Partners, casa de consultanţă care consiliază Volksbank Investments pe plan local.

La un produs care nu are capitalul garantat randamentul poate reprezenta chiar un multiplu faţă de variaţia unui indice de referinţă.

Spre exemplu, la o creştere cu 1% a preţului grâului, investitorul câştigă 1,5%. Riscul este însă pe măsură, deoarece clientul poate pierde şi o parte sau chiar întreaga sumă investită, dacă pieţele evoluează în direcţia contrară celei pe care a pariat.

Spre deosebire de marile bănci de la Londra, care construiesc astfel de produse structurate doar pentru volume mari de investiţii, de 15-20 de milioane de euro, austriecii coboară cu pragul de subscripţie până spre un milion de euro.