Isărescu: Nu trebuie să băgăm în seamă modificări de până la 3-4% ale cursului de schimb

Autor: Alexandra Chelu 06.03.2011

Modificări de până la 3-4% ale cursului de schimb nu trebuie "băgate în seamă" şi nu ar trebui să se vadă imediat în preţuri, a spus, vineri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Întrebat dacă aprecierea leului este justificată de fundamentele economice, Isărescu a răspuns că modificări de până la 3-4% ale cursului nu trebuie băgate în seamă.

Totodată, el a arătat că aprecierea leului cel mult mai temperează anticipaţiile conform cărora moneda naţională s-ar deprecia sau descurajează persoanele care "tendenţios" vorbeau despre depreciere ca justificare pentru creşterea preţurilor.

"Altminteri, modificări de 1-2% ale cursului nu ar trebui să se vadă imediat în preţuri. Cred că preţurile din România vor ajunge să aibă o mult mai mare independenţă faţă de evoluţiile din exterior", a spus Isărescu.

Leul s-a apreciat în acest an cu 1,3% în raport cu euro. Cursul de referinţă anunţat de BNR, de 4,2016 lei/euro, a reprezentat cel mai redus nivel de la începutul lunii iunie a anului trecut.