Ungaria angajează o firmă de PR care să îi cureţe imaginea în faţa investitorilor străini

Autor: Livadariu Andreea 06.03.2011

Ungaria a decis să-şi repare imaginea afectată de măsurile fiscale nepopulare, făcând apel la o firmă londoneză de PR şi la un grup de lobby politic, măsura venind ca o necesitate a convingerii investitorilor străini că politicile economice şi fiscale ale guvernului sunt pe mâini bune, scrie cotidianul Financial Times.

Budapesta a apelat la serviciile Project Associates, care este o "firmă strategică de consultaţii privind comunicarea", precum şi la serviciile Financial Dynamics, o firmă de PR care să gestioneze chestiunile privind economia.

La adoptarea acestei decizii a contribuit în primul rând protestul organizat la nivel internaţional cu privire la controversata lege media, despre care criticii au afirmat că ar afecta libertatea de exprimarea presei şi, în consecinţă, au cerut Comisiei Europene să solicite amendamente.

Dezbaterea în Parlamentul European a legii ungare privind mass-media şi solicitarea de către Comisia Europeană a modificării actului normativ astfel încât să nu fie îngrădită libertatea presei, au făcut ca Ungaria să pornească cu stângul la preşedinţia Uniunii Europene, pe care a preluat-o la începutul anului. Măsurile nepopulare din domeniul media au atras acuzaţii - respinse de Budapesta - privind alunecarea guvernului ungar spre autoritarism.

Hotărârea Ungariei de a primi consiliere pe probleme de imagine vine în contextul în care executivul de la Budapesta va lansa un nou pachet de reforme structurale cu ajutorul cărora se intenţionează reducerea datoriei publice şi convingerea agenţiilor de evaluare financiară să nu coboare ratingul de ţară cu o nouă poziţie.

Astfel, Ungaria se înscrie într-un curent al guvernelor care au externalizat servicii de relaţii publice către consultanţi privaţi, cu scopul de a corecta percepţiile false asupra pieţei financiare.
Serviciile companiei Financial Dynamics au mai fost folosite şi de Islanda, după ce anterior a oferit consultanţă Greciei şi companiei supraîndatorate Dubai World, deţinută de emiratul Dubai. În acelaşi timp, Project Association a depus eforturi similare pentru Georgia.

Măsurile care i-au speriat pe investitori

Legea media. Adoptarea legii prin care ziarele şi posturile de televiziune pot fi amendate drastic în anumite situaţii a stârnit un val de proteste la nivel european, guvernul de la Budapesta fiind acuzat că încalcă libertatea de exprimare a presei. Ulterior, la presiunile exercitate de la Bruxelles, legea a suferit câteva modificări, dar adoptarea ei a adus prejudicii de imagine ţării.

Suprataxele. Executivul ungar a decis anul trecut introducerea unor taxe suplimentare în sectoarele bancar, energetic, telecom şi de retail pentru a acoperi deficitul bugetar. Guvernul a primit critici şi pentru această măsură, în special de la companiile străine care domină sectoarele unde se aplică aceste taxe.

"Naţionalizarea" fondurilor de pensii. Fondurile private de pensii au fost decimate, mare parte din activele de 11 mld. euro ale acestora ajungând la stat după ce guvernul i-a pus pe cetăţeni să aleagă între pensiile private şi cele de stat. Cei care au rămas în continuare cu pensiile private îşi vor pierde contribuţiile viitoare făcute la pensia de stat.