Un client al BCR Neamţ obţine în instanţă o dobândă de 3% la un credit în euro

Autor: Liviu Chiru 06.03.2011

Un client al BCR din Piatra-Neamţ a obţinut în instanţă resetarea dobânzii la creditul în euro prin aplicarea marjei de 1,5% prevăzută în contract direct la indicatorul Euribor şi nu la dobânda internă a băncii. Decizia, dată de Curtea de Apel Bacău, poate fi atacată cu recurs. Având în vedere că indicatorul Euribor pentru şase luni este de 1,47% pe an, rezultă că dobânda la credit e de sub 3% pe an.

Acest tip de contract, utilizat de BCR pe scară largă, a stârnit nemulţumirea multor clienţi, care au cerut odată cu aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 50 trecerea de la dobânda internă a băncii la indicatorul independent Euribor, cu menţinerea marjei prevăzute în contract. Câteva sute de clienţi s-au constituit în grupuri şi au mers împotriva băncii în procese colective. La Bucureşti, instanţele au amânat discuţia pe fond pentru toamna acestui an, iar cererea clienţilor de suspendare a plăţii ratelor a fost respinsă. În schimb, instanţele din ţară, unde procesele decurg mai rapid, arată că, dacă au o argumentare bună, clienţii pot obţine câştig de cauză. Decizia judecătorilor de la Bacău este fundamentată pe legislaţia mai veche în privinţa protecţiei consumatorilor, în vigoare la momentul încheierii contractului. Astfel, decizia este fundamentată pe o legislaţie anterioară Ordonanţei OUG 50/2010, ordonanţă care a dispus expres legarea dobânzilor la credite de un indice de referinţă transparent precum Euribor sau Bubor.

"Instanţa reţine că apelantului nu i-au fost aduse la cunoştinţă la momentul încheierii contractului elementele din care era compusă dobânda variabilă de referinţă (...) Împrumutatul nu ştia şi nici nu putea şti în mod rezonabil decât faptul că dobânda curentă este variabilă în funcţie de indicele Euribor, Libor sau Bubor, dar nu putea şti şi că aceasta ar cuprinde şi alte elemente nespecificate clar în contract", se arată în motivarea instanţei.

Cum BCR a decis recent să denunţe unilateral actele adiţionale considerate acceptate tacit, revenind cu contractele de credit la forma iniţială, întrebarea care rămâne este dacă clienţii ar putea merge şi acum în instanţă pentru a obţine modificarea dobânzii. "Răspunsul meu este da", spune avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă mai multe grupuri de clienţi ai BCR.

Reprezentanţii BCR nu au putut fi contactaţi ieri pentru reacţii.