Doamna Elena Cuza se întoarce la Cotroceni

Autor: Ziarul de Duminica 07.03.2011

Seria evenimentelor culturale la Muzeul Naţional Cotroceni se deschide în acest an cu vernisajul expoziţiei "Elena Cuza, prima doamnă a României", care va avea loc marţi, 8 martie, orele 18.00.

Publicul va putea admira obiecte personale care au aparţinut primei doamne a României: brăţara de aur şi sigiliul cu iniţialele H.C., mantia, copia unei rochii purtate după moartea domnitorului Al. I. Cuza, casete de înfrumuseţare şi lucru de mână, trusa de scris, trusa de voiaj, evantaiul din baga cu monograma E.C. şi coroana domnească, batiste, şaluri, portretul doamnei Elena Cuza, pictat de Theodor Aman în 1863 pentru a fi donat "Azilului Elena Doamna", portretul domnitorului Al. I. Cuza, 1864 etc.

Vor mai fi expuse servicii de masă din porţelan de Sèvres care au aparţinut familiei Cuza, farfurii, fructiere, pahare din cristal de Baccarat, tăvi argintate cu monogramă, furculiţe, linguri, cuţite cu stema Principatelor Unite, bomboniera din cristal de Boemia cu devizele "Toţi în unu" şi "Cu puteri unite", serviciul pentru ceai şi cafea din argint, feţe de masă, servete şi ştergare cu monograma domnitorului şi a doamnei Elena Cuza etc.

Doamna Elena Cuza a desfăşurat şi o amplă operă de binefacere, fondând în 1862 "Azilul Elena Doamna" de la Cotroceni pentru fetele orfane, fapt ilustrat în expoziţie prin expunerea medaliei "Aziul Elena Doamna, 1862" din bronz patinat şi aurit, medalia jubiliară "50 de ani de existenţă a Azilului Elena Doamna, md. 1912" din bronz, iconiţe brodate de elevele Azilului etc.

Expoziţia va fi completată cu scrisori, fotografii, litografii, stampe, albume de fotografii precum cel dedicat de Carol Pop de Szathmary doamnei Elena Cuza, cărţi etc.

Recompunerea atmosferei fascinante a secolului al XIX-lea la Palatul Cotroceni, unde, nu pentru mult timp, a locuit doamna Elena Cuza, va fi realizată prin amenajarea unui nou spaţiu de expunere, aflat, aşa cum o confirmă descrierile şi documentele vremii, în apropierea fostului apartament al acesteia.

Vernisajul va fi urmat de un concert susţinut de Patricia Seymour - soprană şi Adina Cocargeanu - pian.