Afacere israeliană: Tnuva închide ferma de vaci. Va lua lapte de la o fermă a fondatorului Adama

Autor: Gabriel Razi 07.03.2011

Producătorul de lactate Tnuva a decis să renunţe la ferma de vaci de la Adunaţii-Copăceni (lângă Bucureşti) după ce a investit în acest business 8 mil. euro şi a raportat pierderi în fiecare an, urmând să obţină materie primă de la ferma lui Isaac Cohen-Hoshen, unul dintre fondatorii dezvoltatorului imobilar Adama.

Israelianul Isaac Cohen-Hoshen deţine alături de o altă companie din Israel firma Koplax din judeţul Prahova, care are aproape 1.000 de vaci exploatate pentru lapte şi se află în top 20 cei mai mari proprietari de bovine din ţară.

Koplax a avut în 2009 afaceri de 3,5 mil. euro, în medie 63 de angajaţi şi a înregistrat pierderi de aproape un milion de euro, conform Ministerului de Finanţe. Koplax a primit de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) subvenţii de 92.300 de euro pentru bovinele deţinute.

"Furnizorii noştri din România includ ferme de vaci deţinute de compania israeliană Adama Holding", a declarat Arik Schor, directorul general al Tnuva, care a explicat astfel că în România există suficienţi furnizori de materie primă pentru fabrica de produse lactate de la Popeşti-Leordeni.

Producătorul israelian a gândit iniţial investiţia din România ca un business integrat, de la fermă la procesare, astfel că în 2005 când a anunţat investiţia de 55 mil. euro din România ferma de vaci situată în apropierea fabricii a fost unul dintre cuvintele-cheie în discursul lui Yoram Israeli, preşedintele Tnuva România la acea dată. Mai mult, ţinta companiei era să ajungă la vânzări de 70 mil. euro în România "în câţiva ani de la începerea producţiei în fabrica de lactate".

În 2009, cifra de afaceri Tnuva România a ajuns la circa 21 mil. euro, dar pierderile producătorului de lactate au fost de peste 22 mil. euro. Nici ferma din Adunaţii-Copăceni nu a reuşit să treacă pe profit, deşi pierderile sunt mult mai mici decât cele înregistrate de fabrică. Astfel, Ferma Tnuva a avut în 2009 afaceri de 2,1 milioane de euro, şapte angajaţi şi pierderi de 127.000 de euro, conform celor mai recente date ale Ministerului de Finanţe (MF). Compania Tnuva este controlată de fondul de investiţii Apax.

Cele 1.200 de vaci din ferma proprie asigurau 25% din materia primă folosită de fabrica de lapte de la Popeşti-Leordeni a companiei. Refael Brown, managerul fermei, declara în noiembrie 2009 că vacile au costat în jur de 1.000 de euro fiecare în 2007, atunci când au fost cumpărate din Germania şi Ungaria.

Reprezentanţii Tnuva nu au răspuns ieri până la închiderea ediţiei solicitărilor ZF. Reprezentanţii diviziei imobiliare a Adama au spus că doar managerii au informaţii despre un posibil business în agricultură. De altfel, ferma din Prahova nu este controlată de compania imobiliară, ci de unul dintre fondatorii Adama - Isaac Cohen-Hoshen - care mai deţine o participaţie minoritară la Adama.

Închiderea fermei de vaci a Tnuva vine după ce Albalact, un alt mare procesator autohton, a vândut ferma din judeţul Alba către un grup de investitori străini.