Jumătate din cererile de credite sunt refinanţări

Autor: Liviu Chiru 07.03.2011

Peste jumătate din cererea de credite vine de la clienţi care caută doar să îşi refinanţeze datoriile mai vechi, spune Eliza Erhan, director dezvoltare produse retail la Millennium Bank, un jucător care încearcă să îşi facă loc pe piaţa de retail.

"În prezent, cei care au credite ipotecare îşi reevaluează costurile şi cei mai mulţi dintre ei decid că este mai eficient

să-şi refinanţeze datoriile. Aproximativ 50% din aplicaţiile de credite ipotecare pe care le-am înregistrat în ultimul trimestru din 2010 au fost de credite pentru refinanţare", a spune Erhan.

În aceste condiţii, Millennium a reluat recent promovarea creditelor garantate cu ipotecă, mesajul central al campaniei fiind posibilitatea de reducere a cheltuielilor lunare cu ratele la credit prin refinanţarea cu un împrumut mai ieftin. Astfel de campanii derulează în prezent şi grecii de la Bancpost şi Alpha Bank.

Portughezii de la Millennium intră în luptă cu un grad mare de finanţare - până la 90% din valoarea imobilului adus în garanţie. Datele BNR arată că, pe medie, raportul dintre valoarea creditului şi valoarea imobilului cu care se garantează este de circa 70% în portofoliile băncilor. Totuşi, valoarea de piaţă a imobilelor a fost în continuă scădere în ultimii doi ani, în timp ce rambursarea creditelor s-a făcut în paşi mici, astfel că raportul a crescut. Millennium a suspendat până în iunie comisionul de analiză dosar, iar dobânda se calculează în funcţie de indicatorul Euribor plus o marjă pornind de la 5% pe an.

În timp ce portughezii de la Millennium caută clienţi cu credite ipotecare pentru a îi refinanţa, grecii extind pariul. Alpha Bank le propune clienţilor să comaseze toate ratele - de la împrumuturi ipotecare la consum şi carduri de credit - într-un singur împrumut, de valoare mai mare, pe termen lung. În acest fel rata lunară scade, însă clientul poate avea surpriza ca, la sfârşitul contractului, să fi plătit de fapt mai mult, pentru că ratele s-au întins pe o perioadă mai mare. Bancpost şi-a structurat oferta, promovând ca alternative de refinanţare atât creditele fără ipotecă, cât şi pe cele garantate.