Electromagnetica va distribui primele dividende după 7 ani

Autor: Andrei Chirileasa 07.03.2011

Producătorul de echipamente electrice şi energie Electromagnetica Bucureşti (ELMA), una dintre cele mai profitabile companii de pe piaţa RASDAQ, ar putea distribui în acest an dividende în valoare de 3 mil. lei din profitul net realizat anul trecut, potrivit unei propuneri a Consiliului de Admiistraţie care va fi discutată de acţionari pe 14 aprilie, în cadrul AGA.

Compania, care şi-a majorat semnificativ afacerile în ultimii ani, după ce a intrat pe activitatea de trading cu energie electrică, a obţinut anul trecut un profit net de 26,27 mil. lei (6,16 mil. euro), în scădere cu 7,7% faţă de profitul net record obţinut în 2009. Electromagnetica nu şi-a publicat şi cifra de afaceri, însă probabil că aceasta a depăşit 100 de milioane de euro.

După primele nouă luni din 2010, compania a raportat afaceri de 358 mil. lei (84 mil. euro), în creştere cu 15,8% faţă de perioada similară a lui 2009.

Conducerea companiei le propune acţionarilor ca o mare parte a profitului (21,7 mil. lei) să fie alocată pentru surse proprii de finanţare, în timp ce 3 mil. lei ar urma să fie distribuite acţionarilor sub formă de dividende.

Acestea ar fi primele dividende pe care Electromagnetica le oferă acţionarilor din 2004 până în prezent. Valoarea dividendului brut este de 0,0044376 lei/acţiune, randamentul dividendului fiind de 1,2% din ultimul preţ al acţiunilor ELMA pe Bursă, de 0,37 lei.

Cel mai mare acţionar al Electromagnetica este Asociaţia Salariaţilor (PAS), cu 31,2% din capital, care ar urma să primească dividende de aproape un mil. lei, în timp ce SIF Oltenia (SIF5), care şi-a majorat participaţia la peste 15%, va încasa aproape 500.000 de lei.

Anul trecut, Electromagnetica şi-a dublat capitalul social prin încorporarea rezervelor constituite din profiturile anilor precedenţi şi distribuirea de acţiuni gratuite. În noiembrie 2010, acţionarii companiei au aprobat şi transferul acţiunilor pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti.

În prezent, acţiunile Electromagnetica se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ, unde au înregistrat anul trecut o creştere de peste 70%, iar de la începutul acestui an au mai câştigat 7,2%. Compania are o capitalizare de 250 mil. lei (aproape 60 mil. euro).