Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Nu confiscaţi ieşirea din criză, că nu vă aparţine! Cum comentaţi?

Autor: Cristian Hostiuc 07.03.2011

Parcă sunt două lumi diferire. Nu parcă, ci chiar sunt. PDL, partidul care guvernează ţara de la finalul lui 2008, crede că Guvernul Boc a salvat ţara de la un dezastru şi aduce acum creşterea economică. Iar premierul este salvatorul acestei naţii. Şi ar trebui să-i fim recunoscători.

De partea cealaltă, Ion Ţiriac contabilizează pierderile acestor doi ani şi jumătate: am luat împrumuturi pentru supravieţuire, nu pentru investiţii, infrastructură ioc, maşina (economia) nu se mişcă, pe plan extern suntem zero, nu mai vorbeşte nimeni de noi şi cu noi, avioanele guvernanţilor sunt goale când se duc afară - asta dacă merge cineva pentru că premierul Boc este total absent - în timp ce avioanele nemţilor sunt pline de oameni de afaceri. Totul se traduce probabil în pierderi de 70-80 miliarde de euro în doi ani din: căderea economică de aproape 10%, peste 20.000 de firme cu afaceri de 11 miliarde de euro intrate în insolvenţă, un minus de 5 miliarde de euro venituri la buget, scăderea afacerilor companiilor cu cel puţin 20%, deci încă 40-50 de miliarde de euro, tăierea salariilor de peste tot cu 2-4 mld. euro.

Iar PDL şi guvernul au salvat ţara din criză, din avionul care a rămas în aer fără combustibil, aşa cum Adriean Videanu a descris greaua moştenire pe care a luat-o premierul Boc de la premierul Tăriceanu.

Preşedintele Băsescu vorbeşte de reforma pe care a făcut-o guvernul Boc: educaţie, pensii, sănătate, salarii, Codul muncii. Se poate, dar sigur premierul şi preşedintele nu au făcut acest lucru din convingere că-i bine, ci pentru că aveau condiţii de îndeplinit în acordul cu FMI ca să ia banii. Credeţi că preşedintele Băsescu, unul dintre cei mai populişti lideri, ar fi acceptat de la sine, din convingere că aşa este bine, scăderea numărului de bugetari?

Plan de relansare economică la premierul Boc sau la partidul de la putere? Doar măsuri izolate, punctuale - Prima Casă, Programul Rabla, ceva garanţii la Renault, Ford, 10.000 de euro pentru tinerii antreprenori. Sau prelungirea/relansarea contractelelor, de care toată lumea ştia, cu băieţii deştepţi din energie, prin care 500 de milioane de euro au plecat dintr-o parte în alta pe justificarea că altfel Hidroelectrica nu ar mai fi avut bani? La televizor se înfierează "băieţii deştepţi din energie", ca să dea bine la public, iar faptic contractele se prelungesc bine mersi. Credeţi că şeful Hidroelectrica ar fi semnat prelungirea fără să aibă binecuvântarea factorilor de decizie de mai sus de el, consiliu de administraţie, minister, ministru, guvern şi cine mai urmează? Pe hârtia de prelungire figurau, aşa de la distanţă, dar fără să se vadă, toate semnăturile.

Or fi bune măsurile luate, alea care au fost, dar economia nu s-a mişcat cu ele. Când a venit criza peste el şi a văzut că guvernul, PDL-ul este ocupat cu realegerea lui Băsescu, fiecare antreprenor/director s-a uitat în cont, la piaţă, la statul de plată lunar, la salariaţi, la datorii şi a început să se mişte. A mai tăiat un job, a mai făcut o reeşalonare, a mai luat un pumn de medicamente, a mai vândut ceva, s-a mai dus la bancă cu rugăminţi, a mai făcut discount numai să vândă ceva, a început să caute contracte în afară etc. Cineva care a fost la ZF acum 3 ani, iar acum lucrează în panificaţie, îmi povestea cum a găsit să vândă halva, rahat, biscuiţi în ţările nordice de câteva zeci de mii de euro pe lună, cum trebuie să caute noi pieţe de desfacere unde vede cu ochii ca să facă rost de încasări pentru că piaţa românească a scăzut.

Fiecare antreprenor, mare şi mic proprietar încearcă să facă ceva ca să iasă din criză. Faptic, nu din vorbe, ca guvernul Boc. Şi acum îl aştept pe domnul Adriean Videanu, acum şeful economic al partidului aflat la putere, cu planul de relansare economică de care îmi spune de anul trecut.

Iar suma tuturor acestor iniţiative private, suma tuturor ideilor de a vedea cum poţi să faci rost de bani ca să rezişti şi să mai şi creşti înseamnă ieşirea din criză. Nu discursul liderilor PDL de sâmbătă la adresa premierului Boc şi a realizărilor propriului guvern, de ziceai că alături de ei stătea Angela Merkel sau premierul polonez.

Ieşirea din criză nu vă aparţine. Nu o confiscaţi.

Cristian Hostiuc este directorul editorial al ZF