BT lansează un credit pentru agricultori cu DAE de 15%, dar fermierii spun că este prea scump

Autor: Gabriel Razi 07.03.2011

Banca Transilvania (BT), al cincilea creditor local, a lansat un împrumut destinat fermelor mai mari de 150 de hectare, pentru care va aloca în acest an 100 de milioane de lei (24 milioane euro), însă unii agricultori spun că dobânda de 12% a acestui credit, care corespunde unei DAE - dobândă anuală efectivă - de 15%, este prea ridicată.

Suma maximă acordată poate ajunge la 250.000 de lei (60.000 euro). Astfel, la nivelul maxim, ar putea fi creditate cel mult 4.000 de ferme.

În România sunt 9.110 firme care exploatează peste 100 de hectare de teren, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, spune că finanţarea BT se adresează fermelor mari pentru că acestea sunt cele ce pot face agricultură de performanţă. "Este un pachet pentru fermele super-rentabile. Acest tip de fermă este cel mai întâlnit la nivel european", spune Tabără, al cărui minister a găzduit lansarea, ieri, a acestui credit de către Banca Transilvania.

Creditul poate fi accesat de fermele care beneficiază de subvenţii APIA, au un plan de culturi multianuale şi o cifră de afaceri a cărei fluctuaţie nu depăşeşte 25% pe an. Finanţarea este destinată acoperirii cheltuielilor de înfiinţare şi întreţinere a culturilor vegetale, termenul de acordare fiind de maximum 12 luni.

BT: Creditul e scump pentru că nu avem experienţă pe agricultură

Reprezentanţii BT spun că dobânda anuală efectivă (DAE) se va situa în jurul a 15%, justificând că acest cost se datorează experienţei reduse a băncii în finanţarea fermelor agricole.

Robert Rekkers, director general al băncii, admite că fermierii ar putea considera dobânda cerută de BT ca ridicată. "Nu avem o istorie mare pe agricultură, începem cu acest pricing. Dacă vom câştiga know-how, suntem dispuşi să adaptăm pricing-ul", precizează Rekkers. În Polonia, dobânzile la creditele pentru fermieri sunt de circa 6%, adică la jumătate din dobânzile curente practicate de bănci, de 12-13%, la creditele în zloţi.

Fermierii: Creditul este scump

De cealaltă parte, fermierii consideră că dobânda cerută de bancă este prea mare, precizând că mulţi dintre ei nu vor putea îndeplini toate condiţiile impuse de bancă.

Vasile Chiru, administratorul firmei Chiru Agro din Căzăneşti, judeţul Ialomiţa, care exploatează aproximativ 530 de hectare de teren agricol, spune că la o dobândă de 15% nu i se pare rentabil să acceseze acest tip de finanţare. "Dobânda este cam mare. Măcar să fi fost sub 10%. Pe hectar investesc în jur de 1.500 de lei, pentru 150 de hectare ar veni 225.000 de lei, dar la aceşti bani se adaugă şi dobânda", spune Vasile Chiru.

Reprezentantul Chiru Agro spune că a mai luat credite în trecut, cel mai recent de la BRD în valoare de 200.000 lei cu o dobândă anuală efectivă (DAE) de 14%.

"Am luat credit de la BRD două miliarde ( 200.000 lei - n. red.). Cu un miliard (100.000 lei - n. red.) am plătit nişte datorii, iar cu celălalt miliard (100.000 - n. red.) am luat îngrăşăminte. Am plătit o dobândă (DAE - n. red.) de 14% pentru acest credit, dar a fost bine că mi-au dat banii", explică Chiru.

Ferma Chiru Agro exploatează 530 de hectare, dintre care pe 200 de hectare este plantat grâu, pe 120 rapiţă, restul fiind dedicat culturilor de floarea-soarelui, porumb şi orz.

Un alt agricultor, Maria Khenasi, reprezentanta firmei Agripaula SA din Dolj, spune că băncile sunt reticente în a acorda credite agricultorilor din cauza lipsei de fiscalizare din sector.

"Tabără vrea să facă multe dar sunt probleme profunde în agricultură. Băncile nu ne-ar mai lua dobânzi aşa mari dacă ar fi rezolvate problemele cu fiscalizarea", spune Maria Khenasi.

Reprezentanta Agripaula spune că nivelul costurilor creditului de la BT este ridicat.

"Dobânda pe care o cere BT este mare. Un astfel de credit este bun pentru cei care au capacitate de stocare, nu pentru cei care vând direct de pe câmp", spune Khenasi.

Ferma Agripaula din Bistreţ, judeţul Dolj, exploatează 530 de hectare de teren, pe care este plantat grâu, rapiţă, floarea-soarelui şi mazăre.

Dobândă de 12% pentru agricultură, 11% pentru IMM-uri

Dobânda creditului agricol al BT se ridică la 12% pe an, comisionul de acordare este de 1%, în timp ce alte 0,1 procente trebuie plătite lunar pentru comisionul de gestiune. La aceste costuri se adaugă comisionul de garantare al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), care se situează între 1,6% şi 3,8% în funcţie de bonitatea fiecărui fermier.

BT a lansat recent un alt credit destinat IMM-urilor, pentru o sumă de maximum 60.000 de lei, care poate creşte până la 100.000 de lei în cazul unei garanţii de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Dobânda acestui tip de credit se ridică la 12% pe an fără garanţii şi la 11% pe an pentru cei care solicită garanţii de la FNCGIMM.