PAID poate acoperi daune de 200 mil. € produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren

Autor: Ciprian Botea 08.03.2011

Capacitatea programului de reasigurare deţinut de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuin­ţelor, a fost majorată la 200 mil. euro la începutul acestui an deoarece suma negociată în vara trecută fusese depăşită de ritmul rapid al subscrierilor.



"Dauna maximă posibilă este mai mică de 200 milioane euro la nivelul portofoliului deţinut în acest moment de PAID. Capacitatea programului se actualizează regulat în funcţie de volumul subscrierilor şi este stabilită cu ajutorul unor modele de catastrofă care ţin cont de condiţiile existente în România", a declarat Marius Bulugea, preşedintele companiei.
PAID a început să emită poliţe de asigurare a locuinţelor împotriva daunelor produse de inundaţii, cutremure sau alunecări de teren în iulie 2010, moment în care încheiase un program de reasigurare care putea acoperi pagubele în limita a 100 milioane euro. Capacitatea a fost dublată după ce numărul poliţelor emise zilnic ajunsese la câteva mii în toamna trecută.
PAID avea la începutul lunii martie 2011 peste 461.000 de poliţe de asigurare, valoarea primelor brute subscrise fiind de circa 7,9 milioane de euro. Compania a emis în medie circa 4.000 de poliţe pe zi în toamna anului trecut, recordul fiind stabilit la jumătatea lunii decembrie când au fost emise aproape 14.000 de poliţe într-o singură zi.

Mai puţini clienţi la început de an

Numărul clienţilor noi a scăzut însă drastic în primele două luni din 2011, perioadă în care au fost încheiate în medie numai 400 de poliţe pe zi, după ce Ministerul de Interne a amânat cu şase luni data la care asigurarea locuinţelor împotriva riscurilor catastrofale devine obligatorie, în caz contrar proprietarii urmând să fie sancţionaţi de către primării.
"Ritmul de subscriere a încetinit foarte mult după anunţul MAI privind amânarea până în iulie a termenului la care obligativitatea încheierii unei poliţe de asigurare a locuinţei intră în vigoare", spune Radu Mustăţea, membru în consiliul de administraţie al PAID.
Oficialii companiei nu au dorit să facă publică valoarea primelor cedate în reasigurare, precizând numai că PAID va suporta despăgubirile în limita a 250.000 de euro pe eveniment/daună, restul banilor urmând să fie plătiţi de reasigurători. Programul de reasigurare a fost încheiat cu circa 40 de companii specializate, printre care se numără Sirius, Kiln, Swiss Re sau Partner Re.
"Reţinerea proprie de 250.000 de euro pe eveniment este neobişnuit de mică pentru un contract de asigurare împotriva catastrofelor. Dacă dauna depăşeşte acest prag, despăgubirile se plătesc după primirea banilor din reasigurare", a mai afirmat Bulugea.

S-au plătit primele despăgubiri
PAID a avizat până acum 16 dosare de daună, valoarea pretenţiilor formulate de clienţi fiind de 110.000 de lei. Dintre acestea au fost finalizate şapte dosare, iar despăgubirile plătite ajung la 22.000 de lei, fiind vorba doar de daune parţiale. Zece dintre dosarele avizate sunt pentru daune produse de inundaţii şi şase pentru daune produse de alunecări de teren.
În România există aproape 8,2 milioane de locuinţe aflate în proprietate privată, ceea ce înseamnă că gradul de cuprindere a asigurărilor obligatorii ajunge la doar 5,5%, un nivel considerat "nesatisfăcător" de către oficialii PAID. Bulugea se aşteaptă însă ca acest grad să urce la 8-10% din totalul locuinţelor până la jumătatea acestui an. Alte 1,5 milioane de case şi apartamente sunt asigurate printr-o poliţă facultativă.
Deputaţii au modificat la sfârşitul anului trecut legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor astfel încât proprietarii care au încheiat o asigurare facultativă care acoperă riscurile de cutremur, inundaţie sau alunecare de teren să nu mai fie obligaţi să cumpere şi o poliţă obligatorie.
Reprezentanţii PAID spun însă că în prezent există la Senat un alt proiect de lege care prevedere revenirea la forma iniţială a legii, care obliga proprietarii să cumpere o asigurare emisă de PAID care să acopere daunele produse în urma unor catastrofe naturale în limita a 20.000 de euro, restul sumei până la preţul real al locuinţei urmând să fie acoperit de asigurarea facultativă.
Prima de asigurare pentru o poliţă obligatorie este de 10 sau 20 de euro pe an în funcţie de materialul de construcţie al casei, iar suma asigurată este de 10.000 sau 20.000 de euro.