Semne bune de la industrie la început de an

Autor: Mihaela Claudia Medrega 08.03.2011

Industria a mers cu motoarele turate şi la început de an, după ce anul trecut a avut una dintre principalele contribuţii la atenuarea căderii economiei. Ultimele date statistice din sfera industriei, aferente lunii ianuarie, au adus veşti bune, confirmând continuarea trendului ascendent atât la nivelul cifrei de afaceri, cât şi la comenzile noi din industrie.



Cifra de afaceri din industrie a crescut în ianuarie cu 25,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, susţinută de creşterea înregistrată de industria prelucrătoare. Iar comenzile noi din industrie primite de la clienţi interni şi de la cei externi au urcat în ianuarie cu 41,1% comparativ cu prima lună de anul trecut. Cifrele anunţate privind preţurile producţiei industriale indică, de asemenea, continuarea ascensiunii. Institutul Naţional de Statistică urmează să anunţe astăzi date referitoare la evoluţia producţiei industriale în ianuarie. Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a adus o surpriză plăcută accelerând pe final de an, după ce dăduse semne de oboseală în lunile precedente.

Menţinerea producţiei industriale pe creştere în termeni anuali s-a datorat în cea mai mare măsură cererii externe. Dar o influenţă asupra evoluţiei producţiei industriale a venit şi de la efectul de bază, având în vedere scăderile din 2009. Industria nu are suficientă forţă pentru a trage de una singură economia din recesiune, în timp ce consumul intern rămâne foarte slab. Cifra de afaceri din industrie oferă o imagine asupra evoluţiei vânzărilor, obiectivul acestui indicator fiind acela de a arăta evoluţia bunurilor şi serviciilor destinate vânzării. Indicatorul reprezintă veniturile totale înregistrate de întreprinderi în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta.

Cifra de afaceri nu include TVA, veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe şi accizele. Pe de altă parte, obiectivul indicatorul comenzilor noi este acela de măsurare a tendinţei comenzilor primite de la clienţi interni şi externi. În timp ce indicatorul producţiei arată tendinţa volumului producţiei şi oferă un indiciu asupra tendinţei valorii adăugate, datele despre comenzile noi permit prognoza, deşi doar pe termen scurt, a producţiei şi a cifrei de afaceri viitoare.

Cifra de afaceri din industrie
Cifra de afaceri din industrie a crescut în ianuarie cu 25,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, fiind susţinută de creşterea înregistrată de industria prelucrătoare, cu 27,4%. Industria extractivă a scăzut cu 3,2%. Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în toate sectoarele, respectiv industria bunurilor intermediare (+41,9%), industria bunurilor de capital (+28,6%), industria energetică (+26,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,4%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,9%). Comparativ cu luna decembrie, afacerile din industrie s-au redus în ianuarie cu 11%, după scăderi de 11,1% în industria prelucrătoare şi de 9% în industria extractivă.

Comenzile noi din industrie
Comenzile noi din industrie primite de la clienţi interni şi de la cei externi au urcat în ianuarie cu 41,1% comparativ cu prima lună de anul trecut. Evoluţia a fost determinată de creşterile înregistrate la toate grupele industriale, respectiv industria bunurilor intermediare (+46,7%), industria bunurilor de capital (+44%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+30,4%) şi industria bunurilor de uz curent (+10,2%). Faţă de decembrie 2010, creşterea comenzilor noi a fost de 13%. Comenzile noi primite apar în producţie şi apoi în cifra de afaceri şi reprezintă primul indiciu despre ce urmează să se întâmple pe termen scurt. Indicele comenzilor noi este un indicator de prognoză care furnizează informaţii privind ciclul economic.


Preţurile producţiei industriale
Preţurile producţiei industriale pe piaţa internă şi cea externă au crescut în ianuarie cu 1,3% faţă de decembrie şi cu 10% comparativ cu prima lună de anul trecut. Pe sectoare de activitate s-au observat creşteri în industria prelucrătoare (Ă11,9%), în industria extractivă (Ă7,6%), la distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (Ă7,6%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (Ă0,8%). Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria bunurilor intermediare (Ă13,9%) şi industria energetică (Ă12,0%).