SIF Transilvania se uită spre petrol şi energie

Autor: Adrian Ionut Cojocar 08.03.2011

SIF Transilvania are în acest an un buget de investiţii în valoare de 61 de milioane de lei (14,5 mil. euro) pe care vrea să-l îndrepte în special spre companii din domeniul petrolier şi energetic listate la bursă.



"Ne interesează în exclusivitate companii listate cu potenţial de creştere pe termen mediu, de 2-3 ani, în domeniile petrolier, petrochimie, resurse energetice, medicamente şi industria alimentară", a precizat Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania (SIF3).

Sectoarele petrolier şi energetic lipsesc aprope cu desăvârşire din portofoliul societăţii de investiţii financiare, cele mai mari ponderi în totalul activelor fiind deţinut de cel financiar-bancar, cu 53,5% din valoarea activelor de la finele anului 2010, urmat de cel de turism cu 23,2% şi industrie, cu 10,4% din active.
SIF Transilvania s-a încărcat anul trecut cu 0,36% din acţiunile Fondul Proprietatea, care are în portofoliu companii cu preponderenţă din sectorul energetic. SIF Transilvania a mai cumpărat în 2010 o participaţie de 1,4% din acţiunile Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), companie care oferă servicii în domeniul petrolului şi gazelor, precum şi un pachet de 2,85% din operatorul bursier Sibex Sibiu (SBX).

Valoarea pachetelor deţinute de SIF în domeniul turismului a scăzut anul trecut cu 13,7%, la 326,7 mil. lei (77 mil. euro).
"Sunt sceptic că se va relansa turismul anul acesta. Companiile balneare merg încă bine şi fac profituri destul de bune, dar în rest sectorul de turism suferă din cauza reducerii cererii. Pentru a face faţă acestor condiţii ne-am revizuit tarifele şi am încercat să reconsiderăm serviciile pe care le oferim, adică să ne adaptăm la piaţă", a declarat Fercală.


SIF3 îşi bazează jumătate din profitul bugetat pe creanţe expirate

SIF Transilvania şi-a bugetat pentru acest an un profit net de 68 mil. lei, cu 23% peste cel bugetat în 2010 şi aproape de cel obţinut anul trecut, care s-a cifrat la 66,9 mil. lei.
O contribuţie importantă la creşterea profitului SIF Transilvania ar urma să o aibă în 2011 trecerea termenului de prescripţie pentru creanţe în valoare de 35 mil. lei pe care societatea le datora şi care au rămas neîncasate, precum dividendele istorice rămase neîncasate de acţionari, în special cuponari.

"Parţial sunt şi dividende neîncasate din anii anteriori, dar în general sunt diferite creanţe neîncasate cu care nu pot să stau la infinit", a precizat Fercală.
SIF Transilvania se aşteaptă să încaseze 30 mil. lei în trimestrul al doilea din "expirarea" acestor crean­ţe şi 5 mil. lei în ultimele luni ale anului.
Conducerea companiei vrea să reducă în acest an cheltuielile salariale cu 20%, la un nivel de 15,8 mil. lei, respectiv o economie de 4 mil. lei, pe care conducerea SIF3 spune că se va face pe cale naturală prin plecări voluntare şi ieşiri la pensie în condiţiile unei mai bune organizări a activităţii.


Vrea să vândă participaţii de 97 mil. lei din portofoliu

Conducerea societăţii speră că în acest an va reuşi să vândă pachete de acţiuni la companiile nelistate din portofoliu în valoare de 97 mil. lei, cu 32% mai mult decât cele cedate în 2010.
"Vânzările de acţiuni din portofoliu vor viza în acest an în primul rând companiile nelistate, încercăm să reducem în continuare ponderea acestor companii în totalul portofoliului. Nu avem de ce să luăm în calcul participaţia la BCR pentru că o să se listeze şi nici cea la BRD pentru că este o deţinere eficientă indiferent de rezultatele din sectorul financiar-bancar", spune Mihai Fercală.

Deşi SIF-urile îşi doresc să restructureze portofoliul de active prin renunţarea la societăţile nelistate, aproape toate vânzările de acţiuni ale SIF Transilvania de anul trecut, în valoare cumulată de 73 mil. lei, au fost reprezentate de acţiuni lichide listate pe Bursă.
SIF Transilvania a vândut în 2010 acţiuni BRD Societe-Generale (BRD) în valoare de 60,7 mil. lei, Erste Bank (EBS) de 5,3 mil. lei, precum şi titluri Transgaz Mediaş (TGN) şi Biofarm Bucureşti (BIO) în valoare de 3 mil. lei şi respectiv 2,5 mil. lei.

O altă metodă de creştere a ponderii acţiunilor listate în portofoliu este listarea unora dintre companiile la care SIF are pachete de control, în ultimii ani conducerea manifestându-şi intenţia în acest sens. Printre companiile vizate în trecut se număra Aro Palace şi Transilvania Leasing.
"Listările le-am reluat în analiză şi anul acesta probabil că vom avea două sau trei listări. Este nevoie de reactualizarea documentaţiei de listare pentru că s-au schimbat condiţiile în urma crizei. Nu ştiu dacă va fi un an mai bun pentru listări în 2011, eu sper să nu fie unul mai slab", a conchis Fercală.