Americanii reaprind criza din Europa prin Moody’s

Autor: Livadariu Andreea 08.03.2011

AgenŢia americană de rating Moody's alimentează criza datoriilor din Europa după ce a tăiat cu trei trepte calificativul Greciei, ceea ce împinge indirect Portugalia către accesarea unui ajutor extern.

Acest lucru are loc pentru că cele două ţări beneficiază de acelaşi tratament din partea investitorilor, care le-au inclus în grupul PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania) care desemnea­ză ţările cu cele mai mari deficite şi datorii publice din zona euro.

"Ceea ce a făcut Moody's poate că este precipitat, prematur, deoarece s-a exprimat înaintea întâlnirii din 11-12 martie a miniştrilor de finanţe din zona euro, care va prefi­gura summitul din 24-25 martie", spune profesorul de eco­no­­mie Daniel Dăianu. La cele două întâlniri vor fi stabilite măsurile prin care Europa speră să pună capăt crizei care o zdruncină de aproape un an.

În ceea ce priveşte Portugalia, cu fiecare zi în care dobânzile cerute de investitori rămân la valorile nesustena­bile de peste 7,5% pe an (de exemplu, România s-a împru­mutat la o dobândă de 4,85%), cu atât ţara se apropie mai mult de un ajutor extern precum cele primite anul trecut de Grecia şi Irlanda. Portugalia are nevoie anul acesta de mai puţin de 20 mld. euro pentru a-şi finanţa datoriile.