Cu piaţa valutară oprită jumătate de zi, euro a bătut pasul pe loc

Autor: Liviu Chiru 09.03.2011

Leul a consolidat ieri câştigurile din zilele precedente, cotaţiile oscilând în jurul pragului de 4,19 lei pentru un euro, într-o şedinţă în care s-au lucrat volume foarte mici, în condiţiile în care în prima jumătate a zilei sistemul principal de tranzacţionare a fost nefuncţional.

BNR a calculat un curs de 4,1902 lei pentru un euro, cu 0,33 bani peste nivelul precedent. Leul atinsese marţi un nou maxim al ultimelor nouă luni, euro coborând sub pragul de 4,19 lei la cursul oficial pentru prima dată din iunie 2010. Dealerii băncilor locale, dar şi din regiune, au fost în repaus în prima jumătate a zilei, deoarece principalul sistem de tranzacţionare - Reuters Matching - nu a fost operaţional de dimineaţă, în jurul orei locale 09:00, până aproape de ora 13:00.

"Au mai fost cazuri în care sistemul a fost căzut, însă niciodată atât de mult. Se putea lucra prin brokeri sau direct cu contrapartida, însă noi nu am tranzacţionat nimic", comenta ieri la prânz dealerul unei bănci locale. Sistemul Reuters Matching permite băncilor să deruleze tranzacţii valutare foarte rapid, pe baza cotaţiilor ferme afişate. Alternativa este sistemul conversaţional, în care dealerii cer cotaţii colegilor de la alte bănci pentru o anumită sumă, iar tranzacţia se realizează în măsura în care există interes. În apropierea orei 13:00, când sistemul a redevenit operaţional, primele cotaţii pe perechea euro/leu erau de 4,1875/4,1910 lei pentru un euro. Euro s-a tranzacţionat pentru restul zilei deasupra nivelului de 4,19 lei.