Investitorii îşi vând acţiunile de la FP ca să prindă dividendele de la SIF-uri

Autor: Stefan Musgociu 09.03.2011

Bursa a crescut miercuri cu 0,49%, într-o piaţă în care ac­ţiunile celor cinci so­cie­tăţi de investiţii financiare (SIF) au urcat pe medie cu 3,21%, impulsionate de propunerea SIF Muntenia (SIF4) de a distribui peste ju­mătate din profitul de anul trecut sub formă de dividende. Titlurile SIF Mun­te­nia au consemnat cea mai accelerată ascensiune de la acest segment al pieţei încă din primele minute. La sfârşitul sesiunii, acţiunile SIF Muntenia erau în creştere cu 4,5%, la 0,72 lei. Aceste titluri au înregistrat al cincilea rulaj din piaţă, de 3,9 milioane lei.

Evoluţia titlurilor SIF Muntenia a impulsionat şi acţiunile celorlalte patru SIF-uri, astfel că indicele BET-FI a avansat cu 3,21% şi a depăşit nivelul de rezistenţă de 25.000 de puncte.
Adrian Tod, directorul de tran­zac­ţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, crede că dividendele propuse de patru dintre SIF-uri i-au determinat pe speculatori să revină în piaţă şi să fie mai activi, în speranţa obţinerii unui randament mai bun.

"Investitorii au reacţionat foarte bine la propunerea de dividend înain­tată de SIF Muntenia, volumele tranzac­ţionate pe acest emitent fiind mult peste me­dia din ultimul timp. Influenţa dividendelor s-a văzut şi în şedinţele an­te­rioare, în special la SIF Moldova. În schimb, marele pierzător pare a fi Fon­dul Proprietatea, unde se pare că spe­cu­latorii vând pentru a cumpăra la SIF-uri, în speranţa unui randament mai bun oferit de dividende", a declarat Tod.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,2% peste nivelul de marţi.
Astfel, indicele extins al bursei BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 1,54%.

Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction, spune că mişcarea ascendentă vizibilă acum pe SIF-uri a putut fi identificată prima dată pe acţiuni precum OMV Pe­trom (SNP), BRD (BRD) şi Transgaz (TGN).
"Dacă condiţiile favorabile se menţin, vom avea de-a face uşor-uşor cu o deblocare a rulajelor şi pe alte so­cie­tăţi", a adăugat el.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Oltenia (SIF5) s-au clasat pe primele locuri în funcţie de lichiditate, cu tranzacţii de 8 milioane lei şi respectiv 6,8 milioane lei. Acţiunile FP au scăzut cu 0,41%, la 0,6 lei.

Tod crede că acţiunile SIF vor continua să fie în centrul atenţiei spe­cula­torilor cel puţin până când FP va anun­ţa o propunere concretă de divi­dend. "Probabil că va fi aşa până când va veni o propunere clară de dividende şi la FP, iar apoi, în funcţie de cât de tentant va fi dividendul, cotaţia acestor acţiuni se va aşeza pe un palier corespunzător", a adăugat brokerul.

Totodată, Bărbulescu consideră că speculatorii ies de pe acţiunile FP din cauza volatilităţii reduse, iar din acest motiv nu crede că pe termen scurt aceste titluri pot să crească.


De urmărit astăzi