Şeful CEZ despre intenţia statului român de a crea campioni naţionali în energie: E târziu, nu aveţi bani şi nici management cu potenţial

Autor: Carol Dan - Mediafax 10.03.2011

România are nevoie de investiţii în unităţi de producere a electricităţii în cogenerare, fără de care nu va putea deveni un exportator în regiune, dar îi lipseşte decizia politică în privinţa direcţiei de dezvoltare a sectorului energetic, apreciază directorul general al CEZ România, Jan Veskrna.

"Este momentul să ne întoarcem la cogenerare, necesară mai ales în România. Piaţa este liberă aici, mai este nevoie de legi bune. Lipseşte decizia în privinţa direcţiei în care merge sectorul energetic în România. Fără cogenerare veţi fi doar importatori de energie, nu veţi exporta niciodată", a declarat Veskrna, la evenimentul Meet the CEO, organizat de BUSINESS Magazin.

Veskrna a spus că intenţia statului român de a crea campioni naţionali în energie, după modelul ceh, este tardivă, iar statului îi lipsesc şi banii, şi managementul.

Cez este controlat de statul ceh în proporţie de 70% şi este competitor în România cu firmele de stat care vor să creeze "campionii naţionali".

Grupul ceh CEZ, care s-a retras din proiectul de patru miliarde de euro al construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de Cernavodă, se află într-o perioadă "prudentă" de investiţii, iar în România are "undă verde" pentru o asociere cu producătorul de energie deţinut de stat Hidroelectrica pentru moder­nizarea unor hidrocentrale.

"Este o perioadă foarte prudentă de investiţii. În următorii ani nu vor mai fi investiţii mari, dar achiziţia TMK Hydroenergy din Reşiţa a fost pe placul acţionarilor. (...) Ne interesează o asociere cu Hidro­ˆ electrica, avem undă verde de la acţionari." Hidro­electrica vrea să dezvolte în parteneriat public-privat cinci proiecte de producere a electricităţii, în valoare totală de 280 milioane de euro, pentru care sunt în curs de realizare studiile de fezabilitate.

Cele cinci proiecte de amenajări hidroenergetice ar urma să aibă o putere instalată totală de 63,3 MW, cu o producţie de electricitate estimată la 300,8 GWh pe an (0,3 TWh), potrivit datelor Hidroelectrica.

CEZ a finalizat la începutul acestui an achiziţia firmei TMK Hydroenergy Power de la TMK-Reşiţa, care deţine patru microhidrocentrale în zona Caraş-Severin.

TMK Hydroenergy era controlată de combinatul siderurgic TMK-Reşiţa, deţinut de grupul rus TMK, specializat în producţia ţevilor de oţel pentru industria petrolului şi gazelor naturale.

"E târziu pentru cei doi campioni naţionali"

România nu trebuie să renunţe la investiţiile în energie nucleară, însă planul Guvernului de a comasa principalii producători de energie şi cărbune în două entităţi este tardiv, conform sursei citate.

Proiectul reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă a fost abandonat de mai mulţi investitori, atât din cauza deciziei de a redirecţiona investiţiile către alte pieţe, cât şi din cauza lentorii cu care Guvernul dezvoltă investiţia. "Este târziu pentru cei doi campioni naţionali. În plus, nu sunt fonduri pentru acest proiect, iar managementul nu are potenţial", a spus Veskrna.

Şeful CEZ România a precizat că în momentul în care Guvernul ceh a decis să înfiinţeze grupul CEZ, dispunea şi de fonduri şi de management performant.


Venituri în creştere cu 4%

CEZ operează în România un parc eolian cu o capacitate de 240 MW. Grupul ceh a intrat pe piaţa energetică românească în 2005, când a preluat

de la stat distributorul şi furnizorul de energie Electrica Oltenia. Veniturile operaţiunilor CEZ din România au crescut anul trecut cu 4%, la 10,105 miliarde coroane

(413,6 milioane euro).