Facebook, compania care a dat şase miliardari în topul Forbes

Autor: Magraon Andreea 10.03.2011
Şase dintre fondatorii şi investitorii Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, au intrat în topul Forbes ai miliardarilor lumii lansat în această săptămână, relatează Reuters. Dintre aceştia, cea mai înaltă poziţie - 52 - o ocupă Mark Zuckerberg, fondator şi CEO al companiei, cu o avere de 13,5 miliarde de dolari, în urcare de pe 212 şi de la 4 miliarde de euro anul trecut. El deţine 24% din acţiunile Facebook şi este cel mai tânăr miliardar din lume.

Zuckerberg este urmat în top de doi dintre foştii săi colegi de cameră de la Harvard, care l-au ajutat să pună bazele Facebook, care a ajuns la aproape 600 de milioane de utilizatori la nivel mondial. Unul dintre aceştia este Dustin Moskovitz, cu o avere de 2,7 miliarde de dolari. La începuturile companiei el s-a ocupat de sistemele Facebook. Momentan lucrează la compania de software Asana, al cărei cofondator este.

În top se află şi Eduardo Saverin, un alt coleg de cameră al lui Zuckerberg, care l-a ajutat pe acesta să găsească primii investitori pentru Facebook. Cu o avere de 1,6 miliarde de dolari, Saverin a fost business manager al companiei. În urma unui conflict legat de bani cu Zuckerberg, Saverin a părăsit compania şi a plecat la New York.

Sean Parker (32 de ani), cel care l-a ajutat pe Zuckerberg să găsească investitori pentru Facebook, are o avere de 1,6 mld. dolari. Parker este cofondatorul Causes, o aplicaţie de lansare de campanii sociale, care este folosită şi pe Facebook. În topul Forbes au intrat şi doi dintre investitorii companiei, Peter Thiel şi rusul Yuri Milner. Thiel este primul care a investit în Facebook. El a cumpărat în 2004 10,2% din acţiunile Facebook cu 500.000 de dolari, ceea ce evalua compania la 4,9 mil. dolari. Thiel se află în top cu o avere de 1,5 mld. dolari, în creştere de la 1,2 miliarde de dolari în 2010.

Yuri Milner este fondatorul companiilor de internet Digital Sky Technologies şi Mail.ru, care deţin 10% din Facebook, participaţie cumpă­rată în 2009 pentru 200 de milioane de dolari. El are o avere de un miliard de dolari.

Facebook a fost estimată recent la 65 de miliarde de dolari, după ce firma de investiţii General Atlantic a decis să cumpăre aproximativ 2,5 milioane de acţiuni de la foşti angajaţi ai site-ului de socializare.

Printre celelalte nume din industria mondială de IT&C care au intrat în topul Forbes se numără fondatorii Google, cel mai popular motor de căutare din lume, Larry Page şi Serghei Brin, ambii pe locul 24 cu averi de 19,8 miliarde de dolari şi 17,5 miliarde de dolari. De asemenea, Steve Jobs, fondatorul Apple, cea mai valoroasă companie de IT din lume, a intrat pe locul 42 cu o avere de 8,3 miliarde de dolari.