Spaniolii primesc o lovitură sub centură de la agenţia americană de rating Moody’s

Ziarul Financiar 10.03.2011

Agenţia americană de rating a redus caliticativul Spa­niei la Aa2, argumentând că preţul susţinerii in­dustriei bancare a ţării ar fi mai ridicat decât estimează guvernul de la Madrid, scrie Bloomberg.

Măsura, care vine la câteva zile de la o decizie similară în cazul Greciei, a de­terminat deprecierea euro şi scă­derea burselor europene. Moneda euro­peană se tranzacţiona ieri la o va­loare de 1,3825 dolari, în scădere de la 1,3904 dolari miercuri.

Indicele paneuropean Stoxx 600 scăzuse la jumătatea şedinţei de tran­zacţ­ionare cu 0,7%, în timp ce FTSE (Marea Britanie) pierduse 1,1%, CAC 40 (Franţa) 0,6%, iar DAX (Germania) 0,7%.

"Costul unei restructurări bancare va depăşi estimările actuale ale guver­nului", ce indică 20 de miliarde de euro, a anunţat agenţia, care plasează costul la 40-50 de miliarde de euro, în timp ce riscurile legate de finanţele guvernului rămân ridicate.

Banca centrală spaniolă urmează să anunţe deficitele de capital ale creditorilor în conformitate cu noile reglementări bancare, declarând iniţial că deficitul total nu va depăşi 20 miliarde de euro.

Decizia reducerii ratingului Spaniei tensionează şi mai mult situaţia din Europa, unde liderii politici se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru a discuta despre măsurile menite să pună capăt crizei datoriilor suverane.

Totuşi, investitorii şi analiştii se tem că acordul va dezamăgi din cauza di­ver­genţelor de ordin politic care au obli­gat Europa să-şi dilueze măsurile, potrivit The Wall Street Journal.

Pachetul, care va fi prezentat şi aprobat în cadrul unui alt summit de pe 24-25 martie, este aşteptat să includă un nou set de reguli pentru zona euro pri­vitoare la disciplina bugetară, întărirea mecanismului temporar de susţinere a ţărilor îndatorate, detalii legate de un fond permanent de salvare şi angajamente de sporire a competitivi­tăţii economiilor naţionale.

Liderii zonei euro vor încerca să decidă în această săptămână dacă să relaxeze termenii creditelor acordate Irlandei şi Greciei. Totuşi, măsurile dezbătute nu se ridică la nivelul ambiţiilor anunţate anterior de Europa, în luna ianuarie.