CEN Turceni află în toamnă dacă primeşte bani europeni pentru un depozit de CO2 de 900 mil. euro

Autor: Roxana Petrescu 10.03.2011

Complexul Energetic Turceni, cel mai mare producător de energie din bazinul Olteniei, alături de Transgaz şi Romgaz, două companii cheie din sistemul energetic local, ar putea obţine în toamna acestui an fondurile europene necesare pentru realizarea unei investiţii de 900 de milioane de euro într-un depozit de stocare a dioxidului de carbon.

Această investiţie reprezintă o premieră pentru piaţa locală şi presupune în linii mari captarea emisiilor de CO2 ale CEN Turceni, transportul şi introducerea acestora în subteran la nişte adâncimi de 3-5 kilometri. O astfel de investiţe face sens pentru marii poluatori în contextul în care începând cu anul 2013 ei sunt obligaţi să plătească pentru fiecare tonă de CO2 pe care o eliberează în atmosferă. Prin acest sistem de captare, CEN Turceni nu ar mai avea practic aceste costuri, după cum explică reprezentanţii companiei.

"Studiul de fezabilitate pentru acest proiect este aproape finalizat, intenţia noastră fiind aceea de a-l depune la Comisia Europeană în iunie. Sperăm ca în noiembrie să obţinem aprobarea europeană pentru acest proiect pentru că fără finanţare externă nu avem cum să-l facem. Ne propunem ca fondurile externe, atât europene, cât şi din partea unor firme internaţionale să acopere 80% din valoarea proiectului", spune Dumitru Graure, directorul general al CEN Turceni.

Potrivit acestuia, numai investiţia pe care CEN Turceni ar trebui s-o facă se ridică la 680 de milioane de euro, restul sumei până la 900 de milioane de euro reprezentând contribuţii ale Romgaz şi Transgaz pe durata celor 15 ani de exploatare pe care-i va avea depozitul. "Noi ne ducem la Comisie în iunie. Dacă primim banii, la începutul anului 2012 facem licitaţia pentru contractul de execuţie şi sperăm ca la finalul anului să avem şi un câştigător. Mai departe, planurile sunt ca în 2015 proiectul să fie finalizat", explică Graure.

Pentru realizarea studiului de fezabilitate au mai participat Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), dar şi francezii de la Alstom, care deja au dezvoltat o tehnologie într-un proiect pilot pentru astfel de investiţii.

"Ideea acestui proiect este că odată finalizat nu vom mai polua şi deci nu vom mai avea costurile cu emisiile de dioxid de carbon. La nivel european sunt acum în faza de studii 12 proiecte de acest fel. iar potrivit i­n­formaţiilor pe care le am Comisia este dispusă să dea bani pentru trei investiţii. Noi am putea ocupa unul dintre cele trei locuri", a conchis directorul general al CEN Turceni.

CE a aprobat la sfârşitul anului 2010 o propunere de alocare a patru miliarde de euro pentru finanţarea tehnologiilor din domeniul energiei regenerabile, precum captarea şi stocarea de dioxid de carbon.