Să nu vă fie frică de Bursă

Autor: Adrian Cojocar 10.03.2011

Directorii companiilor care au decis în ultimii ani să facă pasul pe Bursă spun că temerile antreprenorilor români legate de deschiderea businessurilor faţă de public şi investitori sunt exagerate şi că românii suferă de secretomanie în condiţiile în care în statele dezvoltate marea majoritate a afacerilor de talie medie şi mare sunt listate pe bursă.

Brokerii spun că deşi antreprenorii români ar dori să atragă bani prin Bursă, când aud despre cerinţele de transparenţă cei mai mulţi se răzgândesc.

"Sunt atâtea companii listate în lume şi care merg foarte bine. Cred că suferim noi de secretomanie şi se exagerează un pic. Nu am cunoştinţă de cazuri concrete în care informaţiile publicate la Bursă să afecteze activitatea. Singura diferenţă este că după listare sunt mai multe raportări de întocmit", spune Emanoil Viciu, preşedintele Teraplast Bistriţa (TRP), ultima companie care s-a listat pe Bursă în 2008 printr-o ofertă publică iniţială în care a atras circa 50 mil. lei.

Managerii mai spun că cerinţele pieţei de capital privind transparenţa şi nevoile investitorilor de pe Bursă se rezumă la lucruri generale despre companie şi nu la informaţii foarte detaliate. Pe de altă parte, regulile de guvernanţă corporativă solicită o cât mai mare transparenţă pentru ca acţionarii să fie corect informaţi, lucru care uneori este într-adevăr greu de realizat fără ca să nu divulgi o parte din datele confidenţiale, spune Mihai Botez, directorul general al Vrancart Adjud (VNC), care s-a listat în 2005.