Clădirea reactorului nuclear de la Fukushima 1 s-a prăbuşit. Evacuări pe o rază de 20 de km

Autor: Radu Racu 12.03.2011

Clădirea reactorului nuclear de la centrala din Fukushima s-a prăbu[it sâmbătă după-amiază (ora României) însă învelişul reactorului nu a fost avariat, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, citând informaţii furnizate de operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO).

Autorităţile au extins raza persoanelor evacuate la 20 de kilometri, după ce cu câteva ore înaintea explozie se considera suficient o distanţă de 10 kilometri.

Purtătorul de cuvânt al executivului de la Tokyo a precizat că nivelul de radioactivitate din zona centralei a scăzut după explozia produsă sâmbătă, în urma căreia acoperişul şi pereţii unei clădiri a centralei s-au prăbuşit.

O explozie s-a produs sâmbătă dimineaţă (ora României) la una din cele mai mari centrale nucleare din Japonia, fără să afecteze însă integritatea reactoarelor. Potrivit reprezentanţilor centralei de la Fukushima, explozia a fost provocată de vapori de apă proveniţi din procesul de răcire.

Mai multe centrale nucleare au fost afectate de cutremurul de 8,9 grade produs vineri în Japonia. Reactoarele nucleare s-au oprit în momentul producerii seismului, în conformitate cu normele pentru care au fost proiectate însă ulterior au apărut mai multe probleme la sistemul de răcire a reactoarelor.