Banca Japoniei va asigura toate fondurile necesare prevenirii destabilizării sistemului financiar

Autor: Bogdan Cojocaru 13.03.2011

Banca Japoniei se va angaja luni să asigure toate fondurile necesare prevenirii destabilizării pieţelor şi sistemului bancar ca urmare a cutremurului devastator care a lovit vineri Japonia, transmite Reuters.

Instituţia nu va reduce dobânda de politică monetară, aflată deja la un nivel foarte mic, aşa cum a făcut banca centrală din Noua Zeelendă săptămâna trecută după un cutremur puternic.

Banca centrală va fi, însă, pregătită să relaxeze şi mai mult politica monetară în cazul în care pagubele produse de cel mai sever cutremur înregistrat în Japonia vor ameninţa revenirea economică fragilă.

Prioritatea instituţiei este de a se asigura că băncile comerciale din zonele afectate de cutremur şi de valurile tsunami care au urmat acestuia nu rămân fără lichidităţi în cazul în care clienţii îşi vor retrage economiile. Banca centrală va înjecta pe pieţele financiare între 2.000 miliarde de yeni şi 3.000 miliarde de yeni, cantitate cel puţin dublă comparativ cu cea angajată în mod normal, pentru a preveni creşterea costurilor împrumuturilor pe termen scurt.

Analiştii nu prevăd turbulenţe în sistemul financiar nipon.