Un film despre faimosul Teatru Baraşeum va fi proiectat miercuri

Autor: Ziarul de Duminica 13.03.2011

Filmul documentar "Şi s-au dus ca vântul...", realizat de Radu Gabrea şi Costel Safirman, va fi proiectat în data de 15 martie, ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat din Capitală şi este dedicat aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea Teatrului Baraşeum, strămoşul actualului Teatru Evreiesc, şi a 75 de ani de existenţă a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

În anii 1941-1944, într-o perioadă de restrişte pentru populaţia evreiască, în plină epocă de persecuţii şi violenţă, un grup de artişti evrei, actori, compozitori şi muzicieni, eliminaţi din teatrele româneşti de legile rasiale, au reuşit să creeze un teatru unic în felul său: "Baraşeum".

Atunci, în Bucureştiul cartierelor evreieşti din jurul tradiţionalei Căi Văcăreşti, pe strada purtând numele doctorului şi savantului evreu Iuliu Barasch, a fiinţat acest teatru care a devenit, în scurt timp, unul din punctele de atracţie ale culturii în Bucureştiul anilor de război, în primul rând pentru populaţia evreiască.

Între anii 1941-1944 pe scena Teatrului Baraşeum au apărut figuri legendare ale teatrului românesc, precum Beate Fredanov, Jeny Shmilovici, Agnia Bogoslava, surorile Gamberto, N. Stroe, Al. Finţi, Moni Ghelerter.