Raiffeisen dă drumul la speculaţii cu titlurile FP pe bursele străine

Autor: Roxana Pricop 13.03.2011

Raiffeisen Centrobank, banca de investiţii a grupului financiar austriac omonim cu sediul la Viena, va lista 13 produse structurate având ca activ suport acţiunile Fondului Proprietatea (FP) pe bursele de valori din Viena, Stuttgart şi Frankfurt, permiţând investitorilor străini să parieze în euro pe evoluţia FP.

Acestea sunt primele instrumente financiare care permit speculaţiile pe Fondul Proprietatea, în condiţiile în care la Bucureşti, de la listarea din 25 ianuarie, acţiunile FP au fost puţin volatile şi au evoluat într-un interval îngust (0,59-0,61 lei/acţiune). Mai mult, deşi pe Bursa locală, acţiunile FP sunt singurele pe care investitorii pot face short selling (vânzări în lipsă, un pariu pe scăderea acţiunilor), până în prezent Bursa nu a înregistrat astfel de tranzacţii. Contractele de tip futures pe acţiunile FP nu sunt suficient de lichide pentru a oferi investitorilor posibilitatea de a specula evoluţia acţiunilor FP direct de la Bucureşti.

"Planul este de a avea trei certificate turbo, două certificate discount şi opt warrant-uri. Produsele urmează să fie listate la Viena, Stuttgart şi Frankfurt. Aceste produse dau posibilitatea investitorilor europeni să investească în Proprietatea direct în euro şi oferă posibilitatea de leverage", a spus Dana Mirela Ionescu, preşedintele Raiffeisen Capital & Investment, divizia locală de brokeraj şi investment banking a grupului austriac. RCI a fost liderului consorţiului de brokeri care a pregătit listarea FP de la Bursa din Bucureşti din 25 aprilie. Raiffeisen Centrobank este market maker pe acţiunile FP.

Produsele structurate sunt instrumente financiare derivate construite pe un activ suport, care poate fi o acţiune, indice, valută sau o marfă. Acestea expun investitorul unui risc mult mai ridicat decât activul suport şi prin efectul de leverage (levier - n.red.) îi permit investitorului să ia parte la o creştere/scădere mai mare decât cea a activului suport.

În cazul unui certificat discount, investitorul de la Frankfurt sau Viena poate cumpăra acţiunea FP mai ieftină cu circa 4%. Dacă la Bucureşti acţiunea FP este 0,6 lei, investitorul de la Viena are acces la acţiunea FP la un preţ de 0,576 lei. Fiind mai ieftin cu 4%, şi randamentul/pierdere pe certificatul discount este mai mare. Atunci când la Bucureşti acţiunea FP ajunge la 0,72 lei, investitorul nu mai beneficiază de creşterea acţiunii.

"Certificatele turbo sunt cotate în euro şi, în funcţie de leverage-ul produsului, multiplică evoluţia cursului FP de pe bursa Bucureşti. De exemplu, pentru un leverage de 2, o creştere a FP cu 0,5% se va reflecta în portofoliul celui care a cumpărat certificatul într-o creştere de 1%. Certificatul discount conţine în structura sa o opţiune "call", ceea ce permite cumpărarea acţiunii FP la un discount (aprox. 4%) faţă de preţul de la bursă, dar deţinătorul nu poate beneficia de creşterea preţului FP peste 0,72 lei. Warrant-ul este de fapt o opţiune "call" pe acţiunea FP cu un cap de 0,72 lei şi maturitatea de un an", a explicat Dana Ionescu.